fbpx Три компании подадоха заявления в конкурса за проучване на нефт и газ в Черно море | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Три компании подадоха заявления в конкурса за проучване на нефт и газ в Черно море

Три компании са подали заявления за участие в конкурса за проучване на нефт и газ в „Блок Хан Аспарух“ в Черно море, обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев при откриването на конференция „Проучване и производство на нефт и газ – новата технологична граница. Кандидатите са сред световните лидери в бранша - "ЕксънМобил", "Тотал" и "Мелроуз". До 4 юли трябва да бъдат подадени финансовите оферти на участниците в конкурса. Очаква се през есента да има сключен договор с избрания изпълнител. Проучването включва дълбок сондаж на 5000 метра, което ще отнеме няколко години.

В последните 2-3 години имаме реален добив на газ в България от две находища в Черно море – Калиакра и Каварна, които, въпреки скромните обеми – за миналата година 443 млн. куб.м., задоволяват 15 % от местното потребление. Те са и изключително важен фактор за достъпността на цената на газа в България. Суровината от местен добив в момента е с 40 % по-евтина отколкото вносната.

Бяха представени и перспективите за собствено производство, свързани с проучванията на американската компания "Дайрект петролеум трансатлантик" в находище „Девенци“. Оттам се очаква потенциален добив от около 3 млрд. куб. м. газ. По думите на министър Добрев, по този начин, над сегашните 15% собствено производство, могат да бъдат осигурени още 15 - 20%.