fbpx Три маршрура с велосипеди Peugeot по пътя на френската лавандула | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Три маршрура с велосипеди Peugeot по пътя на френската лавандула

Първа част

Три маршрура с велосипеди Peugeot по пътя на френската лавандула

Ако има едно цвете, което олицетворява френския Прованс, то това е лавандулата. Ароматните й лилави полета се простират докъдето ви стига погледът, на фона на приказни замъци, старинни каменни къщи и кристално синьо небе. Този регион е прекрасен, осеян е с малки пътчета, които се вият през селата, обикалят покрай лавандуловите полета и предлагат гледки, които спират дъха. За да може да им се насладите докрай, това лято заедно с френския лъв Peugeot, ви предлагаме 3 маршрута, които спокойно може да изминете с велосипед (в следващата серия ще ви предложим още три, които ще изминем със скутери). Така по всяко време ще можете да спирате, за да направите прекрасни снимки (не забравяйте да слагате хаштаг #myprovence) и да напълните дробовете си с естествените аромати на природата. Имайте предвид, че хората там са свикнали с „двуколесни” туристи, така че няма опасност да ви избутат от пътя. Освен това местните са спокойни, като че ли живеещи в други времена, любезни и готови винаги да ви упътят, ако се изгубите. А може и с удоволствие да изпият с вас чаша вино или пастис. Не им отказвайте, може да научите много любопитни неща.

Най-големите лавандулови полета в Прованс се разпространяват сякаш издухани от вятъра Мистрал - главно между Алпил, Вале де Боу, Грейсън, Свети Реми, Сен Викторе и Джоуки. Лавандулата се нуждае от надморска височина и влага, за да цъфти и ето защо Прованс е най-доброто място за нейното отглеждане.

#Маршрут 1
От долината на Дром до Отз Алп. Тръгването е от Крест, на стотина километра южно от Гренобъл. По пътя ще прекосите долината на река Дром и регионалният природен парк Веркор до село Розан в Отз Алп. Ще пътувате по следите на алпийската лавандула по тесни пътчета, която често е далеч от градовете и главните пътища.
Ако прекарате ръка по растенията, ще почувствате аромата, в който е събрана душата на Прованс. Целебните качества на лавандулата се били известни още в средните векове и най-често тя е била използвана използван като дезинфекционно средство. Днес е задължителна съставка в много парфюмерийни продукти.

Велосипед PEUGEOT LC01 N7

 

В духа на Прованс, с щипка ретро, ви предлагаме да изминете този маршрут с най-новото попълнение от велосипедната гама PEUGEOT LEGEND, елегантния и практичен модел  LC01 N7. Еднакво удобен и за дамите, и за мъжете.  Педалите "троен лъв" и черно-белият кариран флаг, емблематичен за велосипедите PEUGEOT Legend, ви позволяват да се откроите от тълпата. Изберете елегантен и практичен велосипед за всички ваши пътувания.  Велосипедът комбинира стоманена рамка и вилка с модерно оборудване. Този велосипед, който е част от колекцията "LEGEND", е вдъхновен от най-емблематичните велосипеди PEUGEOT от 20-ти век. Емблемата  на  "троен лъв" е съчетана с най-новата технология, включваща 7-степенна задна главина Shimano Nexus  21 скорости, хромирани алуминиеви 28-инчови капли. Оборудвани с предни и задни светлини, калници и  багажник. Благодарение на лекия и ергономичен дизайн,  ръкохватките са изключително удобни. Те се приспособяват към вас, като ви осигуряват по-голям контрол по време на спиране и  движение.

#Маршрут 2

От Дром дo О-Воклюз. Това е маршрут, който освен, че ще оцветим в задължително лилаво, посвещаваме на френското гурме. Крайната цел е Мон Ванту. Маршрутът обикаля по пътища, преминаващи през Монтелимар, известен като столица на нугата – нали се сещате за онзи страхотен вкус с поскръцващи карамелизирани частици? Непременно спрете в някоя сладкарница, за да доставите удоволствие на небцето. След това продължавате към известния Анклав де Пап и прочутите първокласни провансалски вина. Както знаете, за французите е обидно, ако на обяд или вечеря не приемете чаша вино. Преди години работническия синдикат се беше вдигнал бунт, защото правителството искаше да забрани консумацията вино на работещите по време на обяд. Естествено този закон не беше приет. А в Прованс, ако викнете работници у дома, не си и помисляйте да „забравите” бутилката с вино по време на обяда или след свършената работа. След като и вие сте се присъединили към винената дегустация, в която и да е местна кръчма, е време да потеглите към Нион, който пък е известен със своя зехтин. Поръчайте си, току-що изпечен хляб или франзела, полейте обилно със зехтин и малко посолете…Внимавайте, защото така може да изядете цял хляб. От друга страна, все пак цял ден сте били активни на велосипеда, така че ви е позволено.

M02 SLX 20

 

Предложението за този по-въртелив маршрут е да изминете с планинския велосипед PEUGEOT M02. Ще останете очаровани от геометрията на рамката, създадена да увеличи максимално сцеплението на гумите. С този велосипед спокойно можете да излезете и извън асфалтираните пътища и да пресечете полетата през пътеките. Ако търсите още предизвикателства, това е моделът, който благодарение на двойно усилената олекотена алуминиева рамка, задвижване SLX Shadow + и вилка RockShox ви предлага висока скорост и мощ. Въздушните амортисьори на вилката , оборудвани със технология Solo Air, ви позволяват да регулирате налягането. Дистанционното управление PopLoc ви позволява да регулирате настройките за компресиране от кормилото. Устройството TurnKey поема неочаквани удари дори когато вилката е заключена. Оборудван с безкамерни гуми с диаметър 27,5 инча, за да се намали рискът от спукване на гумата и да се осигури оптимално сцепление и комфорт дори при най-грубите терени. Хидравлични дискови спирачки са надеждни и ефективни. Регулируемите и ергономични спирачни лостове ви позволяват да настроите позицията, която ви предлага най-добър контрол.

 

#Маршрут 3
Маршрутът ви започва от провансалската област Барони до Бюеш. От селото Везон-ла-Румен до северен Авиньон, в Систерон, лавандулата е навсякъде, във всичките си форми. Тя е отглеждана с много вещина и расте навсякъде по хълмовете, а бухналите храсти са естествена ограда на къщите. Във всяко селище има цветарски магазин, където разбира се лилавата принцеса заема достойно място. Продават и малки мускалчета с  етеричното масло – една капка от него, действа много успокояващо и релаксиращо.

В град Кустел се намира и Музеят на Лавандула, който задължителен стоп за всички любители на природата, които се интересуват истински от това толкова фино растение. Семейството Линцеле инициира този страхотен проект през 1992 г. и води посетителите до тайните в процеса на дестилация. Ще видите старинни дестилационни апарати, богата колекция от лавандулови фотографи от XVI век до наши дни. В прожекционната зала ще покажат документални филми, заснети в Chateau du Bois, в основата на Mont-Ventoux, в които се вижда как се засажда и събира растението и как протича самата дестилация. Отделете си поне час, заслужава си. Разбира се, накрая, няма как да пропуснете магазина, от който трябва да си купите поне една торбичка с ароматна лавандула. Дамите със сигурност ще изпаднат във възторг от изключителна линия от естествена козметика, която се предлага. Музеят е отворено от февруари до декември. Вход за възрастни 6.80 €, за деца е безплатно. Ако попаднете между 1 юли и 25 август ще можете да видите и реалност как става дестилацията на лавандула и как се извличат нейните екстракти. Може да срещнете местните, които носят своята реколта за преработка. 

T03 D7 Wave

 

За обиколката на този маршрут ви предлагаме многофункционалния велосипед с ниска рамка T03 D7 Wave. Той е отлично предложение за дамите. Със своята алуминиева рамка, големи колела, амортисьорна вилка и трансмисия Shimano Triple Tray е подходящ, както и за ежедневни дейности, така и за часовете, когато въртенето на педалите е отдих. Ниската рамка дава  лесен достъп до велосипеда, амортисьорната вилка Suntour абсорбира неравностите, трансмисията Shimano с 21 скорости спеститява усилия при изкачване на наклони. Ако случайно плисне летен дъжд, калниците ще ви предпазят да се опръскате чак го главата. На багажника може да качите кошница, а вградена система за осветление ви позволява да се движите спокойно, когато вече е тъмно.