fbpx Тринидад – градът-музей на Карибите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Част трета - Cuba en el corazón parа siempre

Тринидад – градът-музей на Карибите

етикети

След като в предните две серии ви разходих из Хавана, сега се отправяме към един от най-автентичните, цветни и истински кубински градове - Тринидад (не го бъркайте с малката карибска държава Тринидад и Тобаго).

Чети тук: Хавана - достолепие с карибски полъх

                Куба - завинаги в сърцето

Горещо препоръчвам да планирате задължително поне две нощувки в Тринидад. Град-музей и град-история. Неслучайно през 1998 г. влиза в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО (Прави ли ви впечатление, че за трети път споменавам този факт? Обектите в държавата са общо 9). Красив като картичка от колониално време, този град с фантастично цветни и живи ниски сгради грабва сетивата и остава завинаги в спомените.

Тринидад е разположен на брега на Карибско море на невисок хълм от планината Сиера дел Ескамбрей. Той е третият по големина град в Куба и е на 350 км от Хавана. Основан през далечната 1514 г. от испанския конкистадор Диего Веласкес, градът има бурен живот, но заедно с това става притегателен център за контрабандисти, пирати и търговци на роби, които работят в съседните захарни плантации. През 18. век търговията е в разцвета си. Забогателите колониалисти строят впечатляващи сгради с вътрешни градини и дворове, които и днес ще видите. Това, което може да ви учуди са решетките на всички прозорци и врати, някои от които са истински шедьоври на изкуството. Усъмнихме се, дали пък не се краде много, но се оказва, че ги слагат, за да могат прозорците и вратите да стоят отворени и да става течение, дори и когато хората ги няма. В Тринидад температурите са с градус-два повече.

Ново строителство не се разрешава, а къщите в старата пешеходна част са реставрирани и боядисани в ярки, свежи цветове. Имате усещане, че сте попаднали в миналото и очаквате отнякъде да изскочи някой мачо или някой Дон Диего с типичната плетена шапка с голяма периферия и затъкнато мачете, а отнякъде да чуете тропот на конски копита. И ще го чуете, защото има файтони, с които може да се разходите.

На главния площад Майор в Стария град се намира църквата „Св. Троица“, построена през 1892 г., символ на града. В съседство е Романтичният музей, който е в бившия дворец на графовете Брюинет - прекрасна двуетажна колониална сграда в ярко куркума жълто, построена между 1744 г. и 1808 г. с 14 стаи и колекция от старинни мебели и предмети на изкуството от 18 и 19 век.

Тук може да отседнете и в частна квартира, за да усетите онзи кубински дух и характер, който ще ви се разкрие на чаша кафе или ром, придружени, разбира се, с пура. А чарът на тесните улички ви докарва до умиление. Тук 70% от жените ръкоделстват фантастични дантелени блузи и рокли на една кука (не пропускайте да си купите, в пъти по-евтини, но по-впечатляващи от тези, които у нас продават, може и да се пазарите), а мъжете правят прочутите люлеещи се дървени столове. Пълно е с уютни магазинчета и галерии, чиито продавачи любезно ви канят дори и само да разгледате. Направете го!

За 1-2 евро ще се снабдите и с чудни плетени от палмово лико и листа шапки и чанти, на пазарите ще се замаете да избирате между безброй гердани от естествени камъчета и екзотични шушулки и семки. (Още един полезен съвет – в Куба задължително носете слънцезащитен крем и шапка с периферия, с гола глава не се издържа). Ако имате късмет може да попаднете и на спектакъл или репетиция на някоя група за contemporary dance - кубинците са известни, че са едни от най-добрите в този стил съвременни танци.

Вечер може да седнете на тротоара и да изпиете чаша питие като се смесите с местните. Иначе барчета и малки ресторантчета ви очакват. Като цяло Куба е сигурна държава, но все пак избягвайте да демонстрирате тежки злата и бижута, особено вечер и внимавайте с документите (като навсякъде). След Ковид кризата, бедните са станали още по-бедни.

Истински 5-звезден лукс в колониален стил и най-съвременна елегантност ще откриете, ако се настаните в Iberostar Grand Trinidad, на 10 пешеходни минути от стария център - просторни, климатизирани стаи, повече от отлично обслужване и наистина много добра храна.

Снимки: авторът