fbpx Търсенето на лаптопи на изплащане е нараснало с 50% | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Търсенето на лаптопи на изплащане е нараснало с 50%

Водеща снимка
Да

Търсенето на лаптопи на изплащане е нараснало с 50%

Кризата, предизвикана от Ковид-19 доведе до значителен ръст от 23,4% на онлайн заявленията за покупка на стоки на изплащане в периода януари-юни 2020 г. Това показва, че българите много бързо адаптираха потребителските си навици към новата ситуация и започнаха да използват удобните, и най-вече безопасни, дистанционни канали за покупка.

50% ръст в търсенето на лаптопи

Кризата доведе и до повишено търсене на лаптопи. През първата половина на годината броят на заявленията за финансиране на покупката на такива устройства нарасна с 50,6%  и те се изкачиха до №4 в класацията „Топ 10 на изплащане“, издавана от един от лидерите на пазара на потребителско кредитиране у нас – БНП Париба Лични Финанси. Експертите на банката обясняват тази тенденция с необходимостта от работа и учене от вкъщи в периода на изолация. Това е и причината най-търсеният модел да е с по-добри характеристики и средна цена по-висока с 32,1% в сравнение с победителя от първата половина на 2019 г.

През юли търсенето на стоки на изплащане е по-високи спрямо 2019 г.

Пандемията от Ковид-19 доведе до спад на заявленията за финансиране на покупката на стоки на изплащане. Той беше най-значителен през месеците март – 20,4% и април – 16,6% в сравнение със същите месеци на 2019 г. Въпреки тези спадове, благодарение на добрия старт на годината – ръст от 8,33% през януари и бързото възстановяване на търсенето през май и юни, средният спад на броя на заявленията за полугодието е само 6,66%. Тенденцията за бързо възстановяване продължи и през юли и търсенето през този месец е по-високо в сравнение с юли 2019 г.

Кризата доведе до значителен ръст на използването на иновативни онлайн инструменти и канали. Тази тенденция се доказва от ръста от 23,4% на онлайн заявленията за покупка на стоки на изплащане през първото полугодие на 2020 г. очевидно хората търсеха безопасни и в същото време удобни начини за покупка на стоките, от които се нуждаят и затова избираха продукти и ги купуваха изцяло онлайн.

Най-търсената стока на изплащане са смартфоните

Най-търсената стока, купувана на изплащане през първата половина на 2020 г. бяха смартфоните. Интересно наблюдение е, че най-търсеният модел е близо три пъти по-скъп в сравнение с победителя през 2019 г. През 2020 г. хората кандидатстваха за финансиране на покупката на смартфони със средна цена 1 550-1 600 лева, а година по-рано тя беше 460-550 лв.

Тази тенденция се обяснява с радикалната промяна в използването на смартфони. Тези устройства вече не са инструмент за комуникация, а се превърнаха в „хъбове“ за забавление. Хората искат да притежават модерни смартфони с мощни камери, върховни екрани, възможност за директно свързване към телевизор или лаптоп, за бързо прехвърляне на данни и за изпълнение на сложни работни проекти по същия удобен начин както и ако се работи на лаптопа в офиса.