fbpx Търсенето на ръководни кадри се увеличава | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Търсенето на ръководни кадри се увеличава

Търсенето на ръководни кадри се увеличава

54% от компаниите в България, в момента, са в процес на наемане на професионалисти на ръководно ниво, отчита докладът на Антал Интернешънал. Този процент надвишава средния в световен мащаб и е с 3% по-висок спрямо стойностите, отчетени през януари, 2013 г. Нивата при освобождаването на управленски персонал също сочат положителни за бизнеса резултати, като процентът на компаниите, които освобождават кадри е спаднал с 10% през последната година, до сегашните 22%. Очакванията са този показател да намалее с още 5% през следващото тримесечие.

Позитивната тенденция е отразена и при анализиране на другите резултати в Централна и Източна Европа, където повечето от държавите, участвали в изследването, са отчели нива на наемане на кадри, по-високи от средните в глобален мащаб (51%). В действителност, четири от десетте най-високи резултата по отношение на наемането на персонал, могат да бъдат намерени в този регион (България, Чехия, Полша и Русия), отразявайки икономическия растеж на тези страни на фона на глобалната рецесия.

„Въпреки бавно възстановяващата се глобална икономика, окуражаващо е да се види, че има толкова много организации по света, които отчитат повишени нива на заетост в това поредно издание на проучването ни”, казва основателят на Антал Интернешънал – Тони Гуудуйн. „Най-малкото, тези резултати са знак за повишената стабилност в рамките на пазара на труда. Докато някои области по света се сблъскват с продължителни трудности, като цяло признаците за стабилизиране са обещаващи. Би било трудно да се направи обобщено заключение за ситуацията на пазара на труда, но резултатите от някои държави показват видимо развитие и служат за индикация, че за много хора, времето за правене на „повече за по-малко” е приключило. Интересно е да се види как ще се развият тези тенденции през следващите три месеца, но засега изгледите за подобрение са обещаващи.”

Facebook коментари