fbpx Търсят подкрепа за създаването на защитена зона в Арктика | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Търсят подкрепа за създаването на защитена зона в Арктика

Според последно проучване оръчано от „Грийнпийс” 74 % от хората по целия свят подкрепят създаването на защитена зона в международните води около северния полюс.

„ Днес нашите лидери получиха силен сигнал, че хората искат да има действия, които защитават Арктика. Сега лидерите имат и мандата, и възможността да действат – за климата и за Арктика.” – коментира Куми Найду, изпълнителния директор на „Грийнпийс”

Едновременно с излизането на резултатите от проучването – катерачи и активисти изкачват най-високите места и планини по целия свят, за да поискат от правителствата да направят запазването на Арктика приоритет.

Активисти се покачиха и на най-високия връх в Нова Зеландия – Руапеху; други окачиха огромен банер на 150-метрова сграда в Банкок. В Китай посланието бе поставено на Великата китайска стена. В България активисти се покачиха на Седемте Рилски езера, за да отправят посланието „Спасете Арктика”.

През последните 2 месеца над 900 влиятелни хора са подписали т.нар. Арктическа Декларация - сред тях епископа Дезмонд Тату и актрисата Ема Томпсън. През следващите седмици делегации, водени от „Грийнпийс” ще представят исканията на Арктическата Декларация в посолствата на Арктическите държави по света./Канада, Дания, Финландия, Исландия, Норвегия, Русия, Швеция, САЩ/