fbpx TRUCK EXPO 2022 представя новости от DAF и Mercedes | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

TRUCK EXPO 2022 представя новости от DAF и Mercedes

етикети

Да имаш очи и на тила си е изключително полезно, особена ако шофираш в трафик и караш голям камион. Не става дума за свръх интуиция, а за видимост на външната среда, която е ключова за безопасното движение. Технологиите продължават да се развиват и индустрията за камиони извлича от тях различни предимства, вариращи от усъвършенствани функции за безопасност, до подобрения в удобството и разнообразието на „помощници“ за водача.

Ако не сте го изпитали лично, сигурно сте се питали какво вижда шофьорът на автобуса от градския транспорт или летящият по магистралата ТИР от шофьорската седалка. А ако няма странични огледала, каквито модели вече има и по пътищата у нас?

Преди време, Mercedes-Benz показа на TRUCK EXPO, веднага след премиерата в Берлин, новия си Actros с Mirror Cam технология - дигитална система за обратно виждане при камионите. Иновацията вече е внедрена и в други класове товарни автомобили на марката, които ще видим на тазгодишното изложение за автомобили с инвестиционно предназначение от 16 – 18 юни в Пловдив, на територията на Международния панаир. Новите 360-градусови камери значително подобряват видимостта на външната среда на водача в реално време. Междувременно резервните камери помагат да се премахнат мъртвите зони, като дават на шофьорите на камиони пълна представа какво има зад тях и около тях, особено на по-тесни места за паркиране или из тесните улички в градските части при камионите за дистрибуция.

На TRUCK EXPO 2022 ще видим премиерата на новия Fuso Canter на Mercedes-Benz с водещ в класа си радиус на завиване, полезен товар и маневреност лекотоварен камион. Към това е добавена усъвършенствана функция за безопасност, която открива движещи се уязвими участници в движението от страната на пътника на камиона чрез радарни сензори. Тази система излъчва сигнали всеки път, когато открие риск от сблъсък при движение или когато водачът е включил мигача от страната на пътника. В помощ на шофьора са и LED фарове с 30% по-добра видимост, нова функция Autolight, както и подсилена задна греда, минимизираща удара в случай на инцидент.

Как водещите производители включват аеродинамиката и технологиите в полза на безопасността, ще видим на щанда на DAF.

За първи път на TRUCK EXPO 2022 шведският производител ще покаже на българската публика луксозната кабина от серията XG+ – първата, проектирана съгласно новите еврорегулации за тегла и размери. XG+ на DAF е с до 22% подобрена аеродинамика, което несравнимо оптимизира разхода на гориво и CO2. В същото време безопасността е изведена на преден план с новото предно стъкло, което е с увеличена челна площ и извити краища, интегрирани в изместената назад А-колона. В комбинация с уголемените странични прозорци, това значително увеличава зрителното поле за водача.

Любопитните ще могат да разучат, а професионалистите – и да изпробват в тест драйв технологии за динамично маршрутизиране, които позволяват на шофьорите да определят най-ефективния маршрут въз основа на актуална информация за времето, трафика и ремонтите, за да няма закъснения на доставките и да се пести гориво. Със сигурност интерес у посетителите ще предизвикат видео технологиите с възможност за запис, които показват действителни кадри от злополуки от гледна точка на шофьора, системите за предотвратяване на сблъсък и за подпомагане на мъртвата зона, известни още като помощ за странична защита, които „откриват“ пешеходци или скрити препятствия.