fbpx "Училище за бабини занаяти" отваря през август в Жеравна | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

"Училище за бабини занаяти" отваря през август в Жеравна

"Училище за бабини занаяти" се отваря в Жеравна от 19 до 23 август. В него ще се проведат различни творчески работилници за предене, сноване, тъкане и др., ще бъдат представени различните занаяти. За децата са предвидени забавни и занимателни игри, търсене на съкровища, състезания, занимания за оцветяване и др.

В книгата „Пътешествието на вълнената нишка“  се казва: „В Жеравна се ползваха два вида хурки – права, като моята, и трирога - с три разклонения на върха. Преденето започваше през късната есен и зимата. За да спори работата, също се организираха седянки по къщите. Всички хурки бяха интересни, имаха различни шарки и може би всяка хурка си имаше история. Важно беше как е надяната вълната на хурката, защото, колкото и да е интересна историята – история вълна не преде!"

Затова, ако искате да се запознаете с техниката на преденето и да участвате в забавно състезание по бързо пресукване и навиване на прежда или най-бързо плетене на пращови за престилки, елате в Жеравна!

Училището е отворено за всеки на възраст от 4 до 104 години. В различните творчески работилници могат да участват до 6 души, а в детските групи – 10-12 деца. Записвания могат да се направят на телефони 0884 956469 и 0889 615617 до 18 август. Инициативата е на Обществения дарителски фонд /ОДФ/-Сливен.