fbpx Уикенд в Плевен - Панорамата, Кайлъка, Мавзолея | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Експедиция Volvo

Уикенд в Плевен - Панорамата, Кайлъка, Мавзолея

Едва ли има българин от средното поколение, който да не е чувал и посещавал Панорамата „Плевенска епопея 1877 г.”. Спомням си, че когато я откриха, ние плевенчани, чакахме месеци, за да можем да я посетим. Десетки автобуси от цялата страна, както и с туристи от СССР и бившите социалистически държави се редяха на дълги опашки всеки ден, без почивка. Тогава, като дете, бях потресена от големината на този паметник и си спомням, че първият път заплаках, защото си мислех, че огромните картини и сцените са истински пред мен. След това съм посещавала няколко пъти Панорамата и всеки път съм оставала впечатлена от мащаба и начина на пресъздаване на боевете за освобождението на Плевен. Решихме, че градът и този значим паметник, включен в Стоте национални туристически обекта, сае много добра идея за уикенд посещение и „подпалихме” новото Volvo S60 към централна северна България.

 

Откъдето и да влезете в града табели ще ви упътят към Панорамата. Изградена е в района на Скобелевия парк, също много красив и прекрасен за разходки, непосредствено до редута „Кованлък”, където по време на 3-та атака от обсадата на Плевен се водят едни от най-тежките сражения. Места на паркинга (безплатен) днес винаги има, дори и през уикенда. Отделете си поне час и нещо, защото големите зали, картините и пресъздадените бойни действия във формат 3D на 360 градуса искат време, за да ги разгледаш. Импресията е много силна от двете зрителни площадки на покрива на музея, откъдето могат да се наблюдават историческите места - Мъртвата долина, редутите „Кованлък” и „Исса ага”, Костницата в Скобелевия парк, Радишевските и Гривишките възвишения. И буквално попадате в отминали времена, за които днес трябва да сведем глави и да сме щастливи, че зса нас са история.

 

В Плевен си струва да се разходите из парка „Кайлъка”, великолепно създаден от природата, развиващ се по дължина от 10 км в естествения пролом на скали, високи по 20-23 м от двете страни. Като парк е открит през 1972 г. след 30 години усилена работа и доброволния труд на плевенчани. И макар днес паркът да няма по цялото си протежение красотата, растенията, цветята, бурният живот от едно време, продължава да е любимо място за разходки във всеки сезон.

 

Съветвам ви да се изкачите до крайната точка, където ще се насладите на прекрасна гледка към двата язовира. След това спрете в центъра на парка, където има място за паркиране и се разходете около прословутото езеро със стария часовник и водните колела. Накрая ви съветвам да хапнете в уникалния скален ресторант „Пещерата” (за който някога се чакаше със седмици), изграден в естествените форми на пещерата в скалите.

 

В късния следобед непременно слезте към центъра на града с обновения площад и водната каскада, която през зимата не работи, но цялата архитектура е достатъчно красива и през зимния сезон. Няма как да не харесате сградата на общината, призната за един от най-красивите паметници на културата със стария градски часовник (1929 г.), който и до днес е един от най-точните в Европа.
След разходка по старата главна улица, която е пешеходна, седнете в някое от уютните и красиви кафенетата, които изобилстват. Както казват тук: „На телевизора сме”. Докато изпиете едно бавно и дълго кафе, ще направите добра ревизия на хората в града. Не го пропускайте.

 

Макар Плевен да не е от най-туристическите градове, е отлична дестинация за разходка в студените месеци. А локацията му и достигането до него е по първокласни пътища, които се поддържат в много добро ниво

Зимното работно време на Панорамата (до 31 март) е от 9.00 - 12.00 ч. 12.30 - 17.00 ч., като последно можете да влезете в 16.30. За възрастни билетът е 6 лв., за деца, ученици и пенсионери 2 лв.

 

Мавзолей-параклис „Св. Георги Победоносец“ се намира до централния площад на Плевен. Изграден е по инициатива на Стоян Заимов в памет на загиналите 31 хил. руски и 4 500 румънски бойци на плевенска земя. В подземната част на Мавзолея се намира костницата, а отпред вечният огън напомня за героизма на жертвите за освобождението на Плевен.

 

Към Плевен пътуваме с новото Volvo S60 – великолепен седан, с който не се усещат дългите пътувания и в същото време изключително маневрен за градските условия. Имам на разположение бензинов Т5 двигател с 210 к.с., осемстепенна автоматична скоростна кутия, ускорението до 100км/ч за 6.5 секунди, максимална скорост от 240 км/ч .и един наръч системи за сигурност. Окачването е леко твърдо, но това се дължи на спортното ниво на оборудване R-Design, което e снижено с 15 мм, но пък дава още по-голяма сигурност на пътя. Спортните седалки сае „прегърнали” тялото ми. Климатроникът е създал перфектен температуран баланс.

 

Наслаждаваме се на премиум интериора на това ниво на оборудване - декоративни вложки от алуминиева метална мрежа, седалки Contour с тапицерия от кожа/мрежест текстил създават среда, фокусирана върху удоволствието от шофирането. Наличието на три режима на шофиране - Dynamic, Comfort или Eco, променя реакциите на двигателя, автоматичната скоростна кутия, кормилното управление, спирачките и системата за контрол на стабилността и невероятно удоволствие да си зад волана.

 

8-степенна автоматична скоростна кутия Geartronic направо „пее”, защото няма как да усетите плавната смяна на предавките. Между много подпомагащи шофирането функции като City Safety, Pilot Assist  и такива за безопасност, е Run-off road Mitigation, която засича дали автомобилът всеки момент ще излезе неволно от пътя при скорост между 65 и 140 км/ч и ако е необходимо включва спирачките, за да насочи автомобила обратно в лентата.

Специалното тонирано стъкло на панорамния покрив доставя много светлина в купето и намалява нежеланата топлина и ултравиолетови лъчи.