fbpx Улегнало спокойствие | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

BMW Serie 5 Touring

Улегнало спокойствие

етикети

Ако сте улегнали хора, които играят само на сигурно ТОТО, ето го вашият автомобил. Точно това си мислех, докато в дъждовния, сив ден бях зад волана на BMW Серия 5 Туринг. Капките барабаняха по стъкления покрив и разположена удобно в подгрятата седалка, ме обхвана онова желание, при което исках да шофирам безкрай, докато мислите се реят безцелно. Затова и неусетно се оказах на Дунав мост 2, и след километър пристигнахме на граничния пункт (платихме 12 лв. за това заплесване и още 6 евро, за да се върнем по другото платно отново на родна земя).
 
 
Стилистичният език на BMW безапелационно говори още от пръв поглед – издължен преден капак, динамични пропорции и стабилен силует със съвършен завършек. Всичко това „оцветено“ с бляскави хромирани линии, които дори и в мрачния ден създаваха емоционален заряд. Естетиката се допълва от новите LED предни светлини (опция), които са леко скосени отгоре и усилват динамиката на автомобила. Блестящата бъбрековидна радиаторна решетка мощно е обхванала предния изказ и допълнително подсилва категоричния изказ. L-образният дизайн на задните светлини се вписва перфектно в оформената по нов начин броня. 
 
Ауспуховите накрайници са блестящо хромирани, а средните колони и основата на страничните огледала са блестящо черни. Изобщо този изключително премерен блясък е запазен за линията Luxury, в която бе „облечен“ тестовия автомобил. Другата линия е Modern.
 
 
Luxury стилът продължава и в купето. Може да се избере фино дърво Fineline Anthracite или Ash Grain Brown в комбинация с блестяща хромирана акцентираща лайстна. Висококачествените кожени тапицерии са акцентирани с ексклузивни шевове. Вечер дискретно, но достатъчно видимо са осветени лайстни на праговете отпред и отзад. Отличителен знак на тази линия е ключът с декоративен хромиран елемент. Както всеки би си представил, просторът е луксозно разточителен, но в типичният строг немски стил. Кокпитът е буквално е обградил шофьора, но всички бутони и функции са достатъчно удобни за достигане и от спътника. С контролерът се борави много интуитивно и може да изписвате нужната информация. Изключително удобство е Head-Up дисплеят, който изобразява скоростта, навигацията и друга важно информация. Може да си организирате офис чрез Bluetooth – ще може да видите ангажиментите си, мейли и т.н.
 
Не знам защо, но в мрачния ден реших, че най-добрият акомпанимент на пътуването ще бъде клавирният концерт на Бах в ре минор. Музикалната система Bang & Olufsen High End Surround Sound буквално ни заливаше със съвършенство на звука и имах усещането, че съм в концертната зала.  Всичко това се осъществява от 16 високоговорителя с мощност 1 600 вата. За концертната акустика допринася и обработката на сигнала Dirac-Dimensions. За маниаците на звука има опция да избират режим „Studio“ или режим „Expanded“. 
 
 
Тестовият автомобил BMW 520d на цифри не говори за някакъв страхотен състезател, но може категорично да разчиташ на него още с първо натискане на педала. Четири-цилиндровият дизелов двигател TwinPower Turbo развива мощните 380 Нм въртящ момент ощи при 1 750 об/мин. За тази тежка и голяма кола с xDrive, впечатляващ е разходът, който постигнахме – 5,5 л/100 км. Едва ли има нужда да коментирам изключителната стабилност, която усещах по мокрите пътища, поддържана от цял набор от системи.