fbpx Умерен оптимизъм при технологичните фирми за 2011 г. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Умерен оптимизъм при технологичните фирми за 2011 г.

Втора поредна година на спад в оборотите, макар и с известно забавяне, очакват над 500-те технологични компании в България, работещи с крайни клиенти, показват резултатите от годишно Национално изследване на междуфирменият ИТ пазар в страната от агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. В анкетата са взели участие дилърски фирми от 19-града в България с над 80 млн. лева сумарни продажби, които имат общо 785 служители.

Най-тежък е прогнозираният от компаниите спад в бизнеса с продажбите на компютърен хардуер - еднакъв - както за базираните в София, така и в по-малките градове. Оптимизма остава за 2011 – в пъти по-голям за столичните фирми.

При бизнеса с консумативи ИТ фирмите задържат спада на пазара, а бизнеса извън столицата се чувства малко по-комфортно.

В продажбите на софтуер, комапниите от столицата са в по-добра позиция, докато на по-малките пазари в страната спада в приходите се очератва неизбежен.

Единственият сегмегнт в бизнеса на технологичните компании с гарантирани добри новини са услугите. Индексите са позитивни както за предходната, за тази, така и за следващата година.

Изненада е, че за първи път от 2004 година, относителния дял на направените през Интернет порчъки към вносителите, в столицата намалява. Личният контакт, даващ възможност за договаряне на по-изгодни цени и условия очевидно надделява в София, докато тенденцията за страната е точно обратна.

Продажбите на технологичните компании през Интернет на ИТ продукти като цяло се увеличават, но е обезпокоителен факта, че броя на фирмите с електронни магазини вместо да расте – намалява. Очевдино кризата е направила нерентабилни разходите за поддържане на Интернет сайт за продажби, поради малките обороти.

Прогнозите на тегнологичните компании за бизнеса им през 2011 са оптимистични и позитивни във всички направления, като надвишвавт средно с 2 пункта прогнозите дадени за 2010.