fbpx Умните автомобилни гуми ще ви казват сами кога е време да ги смените | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка

Умните автомобилни гуми ще ви казват сами кога е време да ги смените

Автономните автомобили задават нови изисквания за гумите. Сензорите свързани към гумите ще бъдат едно от нещата с водеща роля за сигурността, от момента когато вече машините предимно ще съблюдават условията на шофиране вместо хората. Експерт от Nokian Tyres вярва, че умните гуми ще са широкоразпространени най-късно през следващите пет години.

Автоматизирането на трафика напредва, а това поставя нови изисквания към автомобилните гуми. Когато един автомобил не е управляван от човек, той трябва да може да следи пътните условия например чрез сензори инсталирани върху гумите. Познатите стари характеристики за безопасност, като сцепление на лед и устойчивост на аквапланинг, ще бъдат допълнени от технология, която събира данни в реално време.

Когато информацията получена от гумите се комбинира с метеорологични данни например, бордовата информационна система на автомобила може да формира картина за преобладаващите условия на шофиране и да настрои управлението си спрямо тях. Сензорите на гумите могат също така да следят за износването на гумите, налягането им, а също и за температурата в тях. Повишението на вътрешната температура може да е ранна индикация за повреда на гумата, а информацията за това би позволила отстраняването ѝ, преди да предизвика опасна ситуация на пътя.

Гумата ще ви каже кога е нужно да бъде сменена

Умните гуми също позволяват нови модели за услуги, свързани с потреблението на гуми, още преди да е настъпил момента когат ще видим роботизирани коли по улиците.

Бъдещите хладилници могат да поръчват мляко, когато то започне да привъшва, и същото може да се случи и с износените гуми. Когато гумата Ви започне да се износва, сензорите ще сигнализират магазина за гуми, който от своя страна ще достави нов комплект гуми до Вас или дори ще ги постави на автомобила.

Превантивната поддръжка става особено важна, поради нарастващата популярност на споделения превоз, и особено когато за него започнат да бъдат използвани автономни превозни средства. Превенцията ще гарантира, че шофьорите няма да закъсат на път.