fbpx Уникален паметник на Луи Шевроле в Швейцария | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Уникален паметник на Луи Шевроле в Швейцария

Огромен бюст от полирана стомана ще озари Парк де Л’ Уест в Ла Шо-де-Фондс, напомняйки на посетителите за Луи Шевроле, един от най-известните синове на швейцарския град. Скулптурата, създадена от Кристиян Гозенбах е победител в конкурса по случай 100 годишнината на Chevrolet. Началото на съревнованието бе дадено на 3 ноември 2011 година – рожденият ден на марката. Международното жури избра творението на Гозенбах като най-добрата от четирите изключително креативни идеи. То победи в изключително оспорвана борба с проектите на Ланг/Бауман, Костас Варотсос, Оливие Мосе и Силви Фльори. Впечатляващото произведение на изкуството ще бъде издигнато в централно разположения Парк Л’ Уест в Ла Шо-де-Фондс.

"Кристиян Гозенбах създаде произведение на изкуството, което журито определи като най-ангажиращо в емоционален план, въпреки че всички предложения притежаваха уникален характер. Неговият подход е новаторски и олицетворява същността на човека създал марката Chevrolet. Визуалната сложност и постоянно променящите се отражения превръщат това произведение на изкуството в нещо изключително интригуващо," отбелязва Сюзан Дохърти, председател на журито, президент и управляващ директор на Chevrolet Europe.

"Много благодаря на журито за доверието с което възнагради моя проект. Изключително съм поласкан от възможността да представя духа на 100 годишната история на Chevrolet и да претворя динамизма, който олицетворява живота на Луи Шевроле," отбеляза Кристиян Гозенбах, от Женева, Швейцария.

Идеята за създаването на високият пет метра бюст на Chevrolet започва с историята на един човек, чието име е известно на цял свят. Абстрактната скулптура ще издържи изпитанията на времето и ще остане интересна за бъдещите поколения. Нейните отражения изразяват динамичната личност на Луи Шевроле и градският живот, който я заобикаля.

"Изключително сме благодарни за щедрото дарение на Chevrolet, което ще създаде нова забележителност и запазен знак на града, привличайки туристи, любители на изкуството и автомобилни фенове в Ла Шо-де-Фондс," отбелязва Лаурент Курт, член на градския съвет на Ла Шо-де-Фондс.

"Гозенбах е подходил по необикновен начин към един традиционен жанр в изкуството - бюста. Аз съм изключително щастлив че ние, от журито избрахме този млад и активен творец и съм убеден че ще видим още много впечатляващи негови работи в бъдеще," отбелязва Рудолф Рьоист, изкуствовед и президент на Швейцарската федерална комисия по изкуствата.

Творбата победител отдава почит на една световно известна марка по случай нейната стогодишнина. Тя отразява ценностите на Chevrolet и на нейният, роден в Швейцария съосновател станали известни в 140 държави по света: пионерният новаторски дух, дълбокото чувство за оптимизъм и страстта да взимаш максималното от възможностите които ти предоставя животът.

Този проект е част от цяла поредица свързани с стогодишнината начинания на Chevrolet, ръководени от Фридерике Шмид, мениджър с доказан опит в областта на подобни, свързани с изкуството дейности. Chevrolet Centennial Artwork включва серия от инициативи, които отбелязват едновековния юбилей на четвъртата по големина автомобилна марка в света. В годината на юбилея, Chevrolet представи седем нови модела в Европа. Продуктовата офназива продължава с два нови модела през тази година.