fbpx Успех в Берлин на земеделските производители от Съюза на Дунавските овощари | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Успех в Берлин на земеделските производители от Съюза на Дунавските овощари

Участници от Съюза на Дунавските овощари впечатлиха посетители и партньори с вкуса и качеството на родните плодове и зеленчуци по време на Международното изложение за пресни продукти FRUIT LOGISTICA, което отбелязва 30 години.

 

„Успяхме да постигнем целта си и да покажем, че в тези трудни времена България запазва конкурентоспособно производство на плодове, достигайки нивото на водещи световни производители. Зад всеки произведен плод стои история за отдаденост, иновация, постоянство и много труд, за да успеем, въпреки проблемите, пред които сме изправени всеки сезон“, каза Николай Колев - овощар и председател на Съюза на Дунавските овощари.

„Гордеем се, че работим ръка за ръка с нашите партньори от Добруджанския овощарски съюз и Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните. Искаме с преработватели, търговци на едро и дребно и потребителите да разберем как изглежда бъдещето на индустрията ни, въз основа на изискванията на всички страни“, допълни Николай Колев.

Тенденциите, които се откроиха по време на форума показват, че цената вече е основен фактор за покупка и въпреки възстановяването на пазара след COVID, за някои потребители значението на критерии като устойчивост, регионалност и органични продукти, е намаляло. Екстремните метеорологични условия също са част от неблагоприятните фактори, които засегнаха производителите. Значително се е увеличила себестойността на продукцията, след като войната в Украйна беше последвана от рязко покачване на цената на различни суровини, като торове, горива, енергия и труд. В някои райони производството беше намалено или дори спряно.

„Секторът е застрашен от рецесия и точно в такива моменти участието в международни изложения се превръща в двигател за преодоляване на трудностите. Признаците за плахо подобряване в областта на логистиката е добър знак, но остават сериозни предизвикателства, като по-малко атрактивни обменни курсове на еврото, ограниченият брой шофьори на камиони в Европа и по-високите цени на горивата. Затова от Съюза на Дунавските овощари сме още по-мотивирани да оказваме допълнителна подкрепа на родните фермери да реализират продукцията си със самочувствие за нейното качество и вкус“, каза още Николай Колев.