fbpx Успешната марка е гарант за успех, но трябва да работиш за него | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Успешната марка е гарант за успех, но трябва да работиш за него

Ангел Стоянов, собственик на веригата „Дон Домат”

Успешната марка е гарант за успех, но трябва да работиш за него

Франчайзинг бизнесът – един от най-успешно наложените модели за в световен мащаб, набира все по-голяма популярност и у нас. Показателен е фактът, че тази година за четвърти пореден път в началото на ноември се проведе Franchising expo и конференцията „Нови бизнес идеи“. Бизнесът, свързан със заведения за хранене, винаги е привличал множество предприемачи. Именно той е и сред най-търсените франчайзи. Как се изгражда и развива подобен вид бизнес? Какъв е опитът на един човек, успешен практик, стартирал бизнес от нулата, развит първо като собствена верига, а в последствие и като успешен франчайз модел? За това разговарях с Ангел Стоянов - предприемач, който по образование е физик. Имал е свой собствен бизнес в сферата на производството на кварцови резонатори, но в крайна сметка е намерил своето поприще, развивайки една от най-успешните български франчайз вериги от ресторанти – „Дон Домат“.

Г-н Стоянов, през 1999 г. откривате първия обект от вашата верига в София. Как решихте да стартирате свой бизнес тогава?
- Стана случайно. Мой приятел, който беше в ресторантьорския бизнес и имаше опит ми предложи да отворим заедно ресторант, той имаше опит, а аз – не. Хареса ми идеята, защото обичам да готвя, да се занимавам и с интериори. До ден днешен лично правя дизайна на интериора на всички заведения от веригата. Така че идеята ми се видя перспективна, интересна и приятна. В този момент имах друг бизнес, който, за съжаление, вече не вървеше много добре и така или иначе се оглеждах за нещо друго.
Имахте ли първоначална концепция за бизнес модела и как ще се развива?
- Честно казано – не. Всичко развивахме в движение. Даже заведението беше почти напълно направено, а ние все още нямахме идея как ще се казва. Така че и дори и името дойде в последствие. За логото също доста дълго време се колебаехме. По отношение на менюто търпяхме много развитие. Първоначално стартирахме като пицария, в която предлагахме само пици и салати. Впоследствие пренесохме тежест в менюто върху готвени неща. Нищо в модела ни не е било предварително замислено, всичко се развиваше в движение.

Какви бяха условията за стартиране на бизнес със заведение за хранене през 1999 г. и какви са условията сега?
- През 1999 г. се започваше изключително трудно по една единствена причина - нямаше никаква възможност да кредитираш стартиращия си бизнес със средства от банките. За първи път, според мен, кредитите за стартиране на бизнес станаха достъпни едва през през 2001 г. Вярно, че това са само две години по-късно, но две доста трудни години, защото по онова време банките не подпомагаха лесно начинаещ бизнес. Докато сега с едно добро обезпечение и един добре изготвен бизнес план, можеш да вземеш кредит значително по-лесно. Банките даже търсят клиенти с добра кредитна история и ги намират все по-трудно, защото в условията на криза всеки има по някой забавен кредит и нещата са тежки.

Колко средства са необходими за отваряне на франчайз заведение за хранене в центъра на София?
- Опитваме се да развиваме добре направени заведения с възможно най-малко средства. Може би и затова имаме толкова много клиенти за франчайз - предлагаме на клиентите да отворят свой собствен ресторант с доста по-малко средства, отколкото е прието в бранша - от 70 до 100 хил. лв. Това изглеждат много пари, но за ресторант е доста ниска цена. В тези средства влизат наем, оборудване и обзавеждане, като нещата зависят и от това колко тежък е ремонтът, разбира се. Зависи от къде започваш. Ако обектът има вече изградена кухня средствата ще са по-малко. Ако е необходимо да се правят кухня и вентилация, сумата може да стане и двойно по-голяма.

В кой момент решихте, че искате да развивате бизнеса си под формата на франчайз?
- Когато вече имахме четири заведения решихме, че за по-нататъшното разрастване е по-добре да продължи с франчайз, защото повече обекти се управляват доста по-трудно. Ако искахме да откриваме още нови обекти, особено извън София, за нас беше ясно, че мениджмънтът ще става доста по-труден. С този модела имаш един заинтересован партньор, който движи бизнеса като свой собствен. До момента нямаме проблем с франчайзърите си, защото всички си вършат добре работата и управляват добре бизнеса си.

Кое ви насочим към избора да управлявате и развивате свои собствени заведения, но и да предлагате франчайз?
- Съчетаваме нещата и мисля, че така е по-добре, защото по този начин самите ние сме в бизнеса и сме по-наясно с проблемите на колегите си, иначе има опасност да се отчуждим и да не сме адекватни в ситуацията на пазара.

Какви изисквания имате към франчайзополучателите си и как избирате бъдещите си бизнес партньори?
- Хубаво е да имат мениджърски опит, което е преимущество. В никакъв случай не е необходимо да имат опит в ресторантьорския бизнес. Дори напротив. Ако са работили в бранша се получава една скрита съпротива у тях да приемат нашия начин на работа и винаги има възможност за конфликти от сорта на „аз това го правя по друг начин“ и т.н. Така става трудно да предадеш своето успешно наложило се ноу-хау, което в крайна сметка, е идеята на франчайз бизнеса. Разбира се бъдещите франчайзополучатели трябва да имат финансова възможност и да покажат, че притежават кураж да стартират свой бизнес. Те получават нашата търговска марка, която обаче трябва да обгрижват и развиват. Необходимо е да бъде подбрано и място с добра локация. В крайна сметка, ние не подписваме договор за франчайз преди да има конкретно избран обект. Дори и в процеса на търсене на подходящ обект аз получавам достатъчно допълнителна информация за моя евентуален бъдещ партньор – какъв професионалист е, каква нагласа има за работа с други хора, защото в този бизнес се работи с голям персонал и с много клиенти. Опитвам се да преценя и до колко бъдещите ми бизнес партньори биха се справили и като мениджъри, защото нямам разписани ясни правила кой може да ми стане партньор.

Колко време минава преди да дадете франчайз на нов клиент?
- Всеки път е доста различно. Нещата в най-голяма степен зависят от избора на подходящо място и договаряне за неговото наемане. Процесът може да се финализира за една седмица, а може и за една година. Както беше в един случай. Имахме клиенти, които вече бяха харесали помещение. Два-три месеца се коментираха клаузите по договора, условия за наемане, както се дискутираха и още няколко обекта. Така изминаха 6-7 месеца. Имали сме случай, в който да се договорим за една седмица, а преговорите за наем на помещението да продължат осем месеца, което е абсолютен рекорд.

Съдействате на бъдещия си бизнес партньор пред банките за осигуряване на по-добри условия за кредитиране?
- Помагали сме на наши клиенти да договорят по-добри условия на кредитиране. Фактът, че веригата ни е една от утвърдените на пазара, сам по себе си е добра референция пред банката - за нея е ясно, че рискът за клиента, който иска да отвори фразчайз обект, е нисък. Разбира се ако клиентът има добро обезпечение и добра кредитна история, нашата помощ не е толкова необходима.

Промени ли се концепцията за вашия франчайз бизнес до сега?
- Развиваме франчайз близо шест години. През цялото това време се опитваме да бъдем по-гъвкави по отношение на финансовите изисквания към франчайзополучателите. Ежемесечните плащания са адекватни на техните финансови резултати и те спокойно да могат да си плащат таксата. Тя е процент от оборота, като е доста гъвкава спрямо обема на продажбите и може да варира от 1 до 7%. Ако заведението работи по-силно месечната такса може да е в размер на 3-4%, ако работи по-слабо - може и да е 1-2%. Дори се е случвало с някои от нашите партньори да сме договаряли условия, в които, ако оборотът е под определен санитарен минимум, да не плащат такса.

Как влияе кризата?
- Имахме сериозен отлив на клиенти. На първо място заради финансовата криза, а на второ място заради забраната за пушене. Свитите обороти са много различни за отделните ни обекти, но имаме случаи, в които оборотът е спадал с до 50%. За да се справим с отлива на клиенти се опитваме да пригодим заведенията така, че да е комфортно да се пуши и навън. Това е изключително важно за предстоящите студени месеци. Надяваме се с времето хората да свикнат с тази забрана и да се научат да ходят на заведение, без да се налага да пушат, или пък да успяват с една цигара навън да прекарат вечерта си.

Веригите за хранене бързо се преориентират спрямо тенденциите на пазара и изискванията на клиентите. Много брандове преминаха към мини формат или модерни суши ресторанти. Вие как отговаряте на нуждите на клиентите?
- И ние развиваме свой мини формат. Забелязваме тенденцията на засилено търсене на по-евтина и бързо приготвена храна за в офиса или у дома. Храната се готви и пакетира в кухня-майка и от там се доставя до обектите. В самия обект няма кухня, което много облекчава намирането на подходящи помещения. Така съществено намалява и първоначалната инвестиция. Сред предимствата на предварително пакетирана храна е, че клиентите се обслужват по-бързо и се избягва характерната за заведенията миризма на кухня. Разбира се в тези заведенията клиентите могат да останат и на място. Интериорът също е изключително важен. Цялостната концепция е мини формат, дори и при бутилките с вино.

Интервю на Георги Алексиев