fbpx Узбекистан иска български технологии за промишлеността си | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Узбекистан иска български технологии за промишлеността си

Узбекистан проявява интерес за внос на български технологии за преработвателната, текстилната и фармацевтичната промишленост. Това стана ясно на среща на икономическия министър Божидар Лукарски с неговата узбекска колежка Галина Саидова в Ташкент.

Саидова обясни, че стремежът на Узбекистан е да обновява технологично производствените си мощности и да произвежда собствена преработена продукция, която да я прави независима от вноса. По тази причина се търсят съвременни технологии. Тя посочи още, че страната й си поставя за цел да се превърне в агроиндустриална държава. През последните 10 години Узбекистан отбелязва ръст на икономиката от средно 8%, а износът й вече достига 15 млрд. долара. Освен това са предприети структурни реформи, насочени към технологична модернизация на икономиката, като се създават промишлени предприятия за преработка на местата, където се произвежда селскостопанска продукция, както и в добивните райони. Друг приоритет в провежданата от Узбекистан политика е завършване на процеса по приватизация и развитие на инфраструктура, която да обслужва индустрията.

На срещата министър Лукарски отбеляза, че проведената Междуправителствена българо-узбекска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, съпроводена от двустранен бизнес форум са протекли при изключително висок интерес. По негови думи България е перспективен партньор, благодарение на поддържаната финансова и икономическа стабилност и постигнатия ръст от 3% на БВП, който е над средния за ЕС. Той призова узбекските туристи да се възползват от възможностите на нашите курорти.

„Тук сме с идеята да разширим търговско-икономическите връзки с Узбекистан, защото през последната година стокообменът ни отчита спад“, каза Лукарски. Той добави, че потенциал за това има и че страната ни може да предложи много технологични решения не само в областта на строителството, но и във фармацевтичната и текстилната промишленост, тъй като нашите технологии са конкурентни като цена и качество.