fbpx В края на седмицата София става балканска винена столица | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

В края на седмицата София става балканска винена столица

 Над 400 вина от над 100 изби ще се състезават в пет категории по време на третото издание на Балканския винен фестивал, който ще се проведе в столицата от 5 до 8 юни в Гранд Хотел София.

В тазгодишното издание на форума участват винопроизводители от държави на територията на Балканския полуостров, Централна и Източна Европа и Черноморският регион. Международното жури на конкурса, водено от председателя на BIWC ще има възможността да оцени близо 400 вина от региона в пет различни категории; бяло сухо, червено сухо, искрящо, розе и десертно вино. В изложението ще вземат участие над 45 изби от Балканския регион.

Конкурсната част ще протече при затворени врати на 5 и 6 юни в Suite Hotel Sofia, а фестивалната част, отворена за публиката, ще се проведе на 7 и 8 юни в градината на Гранд Хотел София.

От 11 до 13 часа на 7 юни е предвидена специализирана дегустация за вносители, дистрибутори, търговци, членовете на международното жури, винени критици, журналисти и блогъри в градината на Гранд Хотел София.

Най-голямият Балкански винен форум постави началото и вече трета година провежда кампания за брандиране на Балканския регион. Нужно е да се обединят усилията на цялата винена общност от региона за маркетиране на балканските вина с единен бранд – балканско вино, така че потребителите в цял свят да го разпознават и търсят.

И тази година, BIWC предлага интересна програма от майсторски класове, лекции и разбира се, възможност за дегустация на всички участващи в конкурса вина.

Международното жури за трета поредна година е водено от единствения Master of Wine на Балканите, Константинос Лазаракис MW. Други световни величини в журито са Каролайн Гилби MW-Великобритания, Род Смит MW-Франция, Алесандро Гричиоли-Италия, Тревор Лонг-Великобритания, Джейми Арахо-САЩ и др.

В специален майсторски клас Константинос Лазаракис ще въведе участниците в тайните на професионалния дегустатор и в кухнята на международните винени конкурси. Ще бъдат дегустирани 8 вина, като всеки един от участниците ще влезе в ролята на съдия.

Каролайн Гилби MW ще води майсторски клас на тема Треска за злато: Винената съкровищница на Балканите.

“Седем цвята бяло” е темата на майсторския клас на Rod Smith MW от Франция.

“Да откриеш пенливите вина на Балканите“ е темата на майсторския клас на Marinela Vasilica Ardelean от Румъния.