fbpx В Кърджали представиха български традиции | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

В Кърджали представиха български традиции

Над 200 автентични български баници имаха възможност да опитат гостите на фестивала „Бъдеще с традиции“ в Кърджали. Събитието бе открито от министъра на туризма Николина Ангелкова и областния управител на Кърджали Илия Илиев. Гости на проявата бяха и заместник-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски, народните представители Цвета Караянчева и Георг Георгиев, евродепутатът Андрей Новаков и др.

„Радвам се, че след едногодишно прекъсване, известният „фестивал на баницата“ бе възобновен“, каза министър Ангелкова. По думите й това е още една възможност за популяризиране на възможностите за туризъм в Кърджали. Регионът има уникална природа, а тук са съсредоточени редица исторически обекти. „Неслучайно, когато бях на посещения тук първо с Марк Жирардели, а след това и с Дипломатическия корпус, всички бяха толкова впечетлени от това, което видяха. Затова работим за рекламирането на региона като туристическа дестинация“, подчерта Николина Ангелкова. Тя съобщи, че една от културно-историческите дестинации, които Министерствто на туризма е разработило – „Магията на Източните Родопи“, обхваща някои от най-интересните обекти от района, като така те ще бъдат допълнително популяризирани.

„Областта може успешно да развива и еко, селски, планински, приключенски и гурме туризъм“, обобщи министърът на туризма. Тя подчерта, че ръководеното от нея министерство ще подкрепя всичко това и с концепцията за туристическо райониране на страната, която вече е факт. Кърджали попада в район Родопи, като може да стартира и процесът по създаване на Организациите за управление на туристическите райони. „Апелирам да сте по-активни, защото чрез тези организации ще може да се възползвате и от европейско финансиране за проекти в областта на туризма“, подчерта Николина Ангелкова.

Министър Ангелкова разгледа и опита баниците на участниците, а заедно с народния представител Цвета Караянчева показаха как се меси автентична кърджалийска баница. Специално жури награди най-добре представилите се кулинари, а вниманието фокусира направената домашна баница с рукола. Празникът в града продължава с фолклорни изпълнения на детски и младежки групи, а всички гости и жители на града мога да опитат тестените деликатеси.

Тази година участие във фестивала взеха 7-те общини на областта, а с щанд се включи и българската общност в Александруполис. Освен родопски баници, приготвени по автентична или нетрадиционна рецепта, на фестивала са изложени предмети от бита и народни носии.