fbpx В област Монтана три обекта от списъка на 50-те | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

В област Монтана три обекта от списъка на 50-те

Кампанията за насърчаване на вътрешния туризъм на Министерството на туризма е възможност за развитие на регионите, от която общините трябва да се възползват. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова при посещението си в област Монтана. В дискусиите през деня участваха и областният управител на Монтана Ивайло Петров и народният представител Десислава Атанасова. Министър  Ангелкова разгледа крепостта „Кастра ад Монтанезиум“, която е част от 50-те малко познати туристически обекта, които министерството популяризира по проект по ОП „Регионално развитие“.

В област Монтана има три обекта от списъка на 50-те - „Слънчевата градина“, крепостта  „Кастра ад Монтанезиум“ и „Дестинация Чипровци“.

На крепостта в Монтана се реализира проект “Интегрирано развитие на културно-историческия туризъм в община Монтана”  по ОП „Регионално развитие“ на стойност близо 1.3 млн. лв. Изградени са паркинг, алеи, посетителски център и др. По проекта е извършена също етапна консервация, реставрация, експониране и  социализация на археологическите структури.

Основна цел на проекта за възстановяването на „Кастра ад Монтанезиум“ е да се развие интегриран туристически продукт в община Монтана, който да повиши дела на туризма в местната икономика и  да засили  интереса към богатото културно-историческо наследство в Северозападна България. Ключовото географско положение на град Монтана е предпоставка за привличане на туристи от страната, Румъния и Сърбия.

„С Марк Жирардели, който е мой съветник в областта на зимния туризъм, ще посетим местността около Ком, за да видим какви предпоставки имаме за развитие на зимен туризъм в Стара планина“, каза още Ангелкова. Тя подчерта, че сред приоритетите на министерството е развитието на планинския туризъм не само в известни курорти като Банско, Пампорово и Боровец, но и на територията на цялата страна.