fbpx В офиса трябва да се търси мобилност | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

В офиса трябва да се търси мобилност

В последните няколко години у нас е факт засиленото строителство на офис сгради. И това не е случайно. Развитието на бизнеса в страната, предстоящото членство на България в ЕС, което означава стъпване на нови компании на пазара, логично води до инвестиции в модерни офис сгради. За това как да бъде организирано офис пространството по най-подходящия начин за фирмата, какви са тенденциите в дизайна и модата в цветовете, разговарям с арх. Дария Димитрова.

 


Арх. Димитрова, какви са най-подходящите решения за организиране на офис пространството?
- Практиката ми показва, че в повечето случаи мениджърите предпочитат да имат контрол върху персонала. И когато въпросът опира до организация на пространството, се предлага различно решение. Един от вариантите е да се направят стъклени или олекотени прегради, които позволяват визуална връзка между служителите.Чрез определен тип панели или щори може да се затъмнява зона, предназначена за конфиденциален разговор, например.
При заседателните зали е добре да има сгъваеми пространства и разширения, така че, когато се наложи тези пространства да могат да се обединят. Това позволява събиране на много повече хора.
Важно е в офис сградите да се търси мобилността, тъй като фирмата може да се разрасне. Затова е добре да се предвижда теоретична възможност за допълнително сепариране.


Част от клиентите предварително обсъждат със служителите си как биха искали да се работи и така организират пространството в офиса. Често се стига до решение за общо пространство, където всички работят заедно. Тук обаче възниква и недостатък, че когато повече хора от персонала са събрани на едно място се случва да говорят по странични теми, които разсейват.
Все пак ръководителят е този, който ще прецени дали би имал загуби от това или не. Не бива да се пренебрегва и специфичността, свързана с управлението на фирмата. Колкото по-голяма е тя, толкова повече е подведена под общите правила на организация на едно работно място. Колкото по-малка е компанията, толкова повече се съобразяваме с желанията на всеки един от персонала.

При общите помещения няма ли опасност от липса на лично пространство?
- Единият начин да се осигури лично пространство на всеки служител е да се сложат мебели тип "параван". Така работещият е частично отделен в офиса. Недостатъкът тук е, че в тези общи пространства шумът от звуковия фон е по-висок. В този случай се търси възможността за допълнителни звукови ограничения. Използват се по-меки звукопоглъщащи структури, за да се намали кънтенето. Не се препоръчват твърде отразяващите повърхности, какъвто е камъкът например. При него отразяването на звука е много високо.
В офисите рядко се слага мека мебел, обикновено тя е в приемната или в кабинета на управителя, но не и в зоната на работните места. От тази гледна точка е по-добре да се използват преграждащи звукопоглъщащи панели, които да намалят звука от един телефонен разговор. Целта е служителят да бъде максимално ползотворен в работата си през деня.
Има ли тенденции в организирането на офис пространството за една малка фирма?
- Има, защото офисите на малките фирми са предимно с представителен характер, особено тези, които развиват търговска дейност.


Често срещано е в моята практика една компания да желае модерен дизайн за офиса си и в същото време управителят да държи офисът да остане и в по-ретро стил, обзаведен с класическа мебел. Затова понякога срещаме трудности в постигането на съзвучие между двете теми. Обикновено управителите на фирмите предпочитат класическия стил при мебелите, където има повече детайл. В модерния дизайн също може да има доста орнаменти, но и да е много изчистено.
Факт е, че италианският дизайн в обзавеждането е все още водещ в световен мащаб. Какви са тенденциите в момента?
- Бих отличила три тенденции в италианския дизайн. Едната е много модерен стил на обзавеждане. Втората е т. нар. средно модерен стил, за който са характерни по-ексцентрични детайли и елементи (добавя се допълнителна декорация). В същото време продължава да се произвежда и класическата мебел, като трета тенденция.
Според Вас, какъв тип климатизация е най-подходяща за офисите?
- На този въпрос, както и по отношение на отоплението за офисите изобщо, все още не съм намерила точен отговор. Част от офис сградите са с централно климатизиране. Лично аз приветствам такова решение. В същото време обаче то създава проблем, когато собственикът не е едноличен. Ако сградата е притежание само на една фирма, то тя може да си осигури климатизиране и съответно да предвиди разходите си в перспектива. Докато при офис сградите, които са собственост на няколко собственици съществува проблем по отношение на поддръжката. Практиката на Запад, дори при жилищата, е да се сключват договори с фирма, която поддържа сградата (при изгоряла крушка, проблем с канализация и др.). Обслужващите компании осигуряват перфектна работа на този сложен механизъм - офисната сграда. Надявам се, че скоро и у нас ще се въведе тази добра практика.

Има ли мода при съчетаването на цветовете в офиса?
- Модата в офиса следва модата при мебелите и дизайна в световен мащаб. Нормално е всяка година, през която се появяват новите фурнири, да се появят и новите мебели и структури.
Тенденциите в офиса следват общите тенденции, които съществуват във всяко едно жилище или хотел. Това се отнася и за модните тенденции при цветовете.
Имаше период, когато в продължение на 5-6 години използвахме т. нар. венге. Това е тъмнокафяв фурнир, който стои много добре. Постепенно се появиха по-нетрадиционни съчетания на зелено, жълто-зелено. Сред новите плоскости и фурнири, които тази година ще навлязат и в България, е т.нар. забрано - отрязани пластове дърво. Той представлява фурнир от съчетание на светъл и тъмен цвят, които приличат на зебра. Забраното може да бъде в черно и охра, в преобладаващо черно или тъмнокафяво и по-малко охра или обратно.
В същото време все повече се увеличава интересът към етностила и африканското изкуство.

Може ли по офиса да съдим за фирмата и бизнеса ?
- Нормално е да съществува такава връзка, у нас казваме, че "по дрехите посрещат...". Затова този, който прави интериора на офиса е длъжен да разбере облика на фирмата, начина є на работа и как хората биха се чувствали най-добре там. Той носи и отговорност за това как ще представи фирмата пред лицето на клиенти и партньори.