fbpx В помощ на личния бюджет | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Skoda Octavia G-TEC (метан)

В помощ на личния бюджет

Все още е малко известно у нас, че бестселърът на Skoda - Octavia има и още един вариант – фабрично разработен двигател, който може да работи на сгъстен природен газ, или популярният у нас като метан. Тази версия на Skoda Octavia се казва G-TEC и се задвижва от 1,4-литров бензинов турбодвигател TSI, 110 к.с., като автоматично двете горивни системи се превключват.

Автомобилът винаги стартира на метан, разбира се, ако той не е изразходен. Преминаването от едното гориво на другото става напълно неусетно, дори и с по-висока скорост да се движите. Според фабричните данни с пълен резервоар с природен газ колата може да измине около 410 км. Оптималният разход, с който е постигнат и най-добрият разход на метан е 3,5кг/100. Простата сметка показва, че при цената на това гориво от 1,50 лв/кг, то 100 ви излизат около 4,5-5 лв. Двата резервоара за метан, които са позиционирани под пода на багажника събират 15кг. Още една сметка показва, че за около 20 лв. бихте могли да стигнете от София до Бургас. Повече от добре, нали? (метанова станция има до бензиностанция Шел на Пазарджик. Така, с допълване може изцяло само на метан да пътувате до морето). В страната има над 100 метан станции, а само в столицата са около 20.

 

Още по-впечатляващ е бензиновият 1,4л мотор. Той работи на изключително ниски обороти и демонстрира отлична динамика, съчетана с 6-степенна ръчна скоростна кутия. Останах силно впечатлена от разхода на гориво. При шофиране на магистралата със 140 км/ч и уникално състезателната отсечка в неделя вечерта от Пловдив до София, разходът беше 5,5л/100. Разход, който се постига от неголям брой дизелови двигатели. За по-голяма икономичност при градско движение автомобилът е оборудван със система Start/Stop и инсталация за рекупериране на енергията. Също така, индикация на бордовия компютър показва дали е време да смените предавката, ако сте изпуснали концентрацията.

На борда пред водача се изписва какво е горивото, с което се движите в момента, разходът и оставащи километри. Освен това има и два аналогови уреда, които показват разходът на гориво.

Така, ако сметнете общо – с пълното зареждане на двата резервоара и по-спокойно каране може да изминете забележителните 1300 км. За екологичната част при движението на метан е ясно, че тя е най-добра - 97 г/км СО2. Ако пътувате повече определено този вариант би бил много изгоден за вас, защото цената на автомобила е почти същата като тази на дизелов мотор 1,6л. При всички положения обаче, при добра организация бихме могли голямата част от пробега ви да бъда само на метан и бензинът да се включва само краен случай. И нещо важно – автомобилът е фабрично оборудван с метан.

Отворите за пълнене на двата резервоара за гориво се намират на едно и също място, един до друг и се затварят с общ капак.

Цената на тествания модел е 35 хил. лв. с ДДС. Сериозно предимство е, че може да се поръча като товарен с 4+1 места с категория N1 и да ползва данъчен кредит при покупка от фирми.