fbpx В София пристигна първият електрически мотор | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

В София пристигна първият електрически мотор

Първият в света електрически туристически мотор – STORM Wave бе посрещнат в София Тех Парк. Иновацията е дело на екип студенти от Техническия университет в Айндховен, Холандия и двуколесното може да измине 380 км. с едно единствено зареждане с електричество. За да демонстрират възможностите на мотора, екипът зад проекта поема на околосветска обиколка в продължение на 80 дни, в рамките на които STORM ще измине 26 000 км.

„Не е случайно, че посрещаме STORM в София Тех Парк. Това е един изключително амбициозен проект, целящ да създаде екосистема, в която нови технологии, бизнес и бъдеще се срещат на едно място“, заяви заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева. Тя приветства инициативата на екипа зад STORM, проявил смелостта не само да реализира подобна иновация, но и да я покаже на света. По нейни думи това показва още какво е да си предприемач, преодолявайки трудностите, които срещаш по пътя и изрази увереност, че примерът на STORM ще вдъхнови и други млади предприемачи да го последват. „Все още сме далеч от постижението на Холандия, където електромобилите имат дял от 5.6% от всички автомобили“, допълни Везиева, като уточни, че българското правителство полага значителни усилия за насърчаване на електрическата мобилност. В резултат от тези усилия през 2015 г. в страната са закупени 2166 хибрида, което представлява ръст от 44%. Броят на електромобилите пък е 633, отбелязвайки увеличение от 27%.

„Вярваме, че електрическата мобилност е решение за постигане на чиста околна среда и възможност да променим лика на градове като Шанхай. И именно това ще покажем с обиколката за 80 дни“, заяви на официалната церемония Йерун Блекер, координатор на околостветския тур на STORM Wave. Моторът разполага със сменяеми мобилни батерии, които позволяват изминаването на близо 400 км. с едно зареждане.