fbpx В сърцето на Балкана - до Априци с Nissan Qashqai | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

В сърцето на Балкана - до Априци с Nissan Qashqai

Водеща снимка
Да

Твоето лято 2020 в България

В сърцето на Балкана - до Априци с Nissan Qashqai

Всеки знае, че дори и в най-горещите летни дни, вечер в Балкана винаги трябва да сложиш връхна дреха, защото става доста хладно. И когато сградите в големите градове се напекат и почнат да излъчват жега и с нощните часове е време за спасение в прегръдките на планината. Отиваме към сърцето на България и Балкана и прохладата на Априлци. И въпреки, че ще останем само уикенда, горещо препоръчваме да си направите и едноседмична ваканция, защото освен на чистия въздух, хубавата храна в региона и ароматната сливова ракия има още много красиви места, които може да посетите. 

Въпреки, че е град, когато навлезете в Априлци ще усетите онзи селски дух, който привлича неимоверно градските хора. Тук, за радост няма блокове, а само къщи с неголеми дворове, потънали в зеленина. През лятото цветни водопади има по оградите буквално на всеки дом, на дългите по няколко метра тънки колове се вият буйни вретена боб, който дава шушулки цяло лято, а в градините висят гроздове от големи, плътни слънчеви домати. 

Всъщност Априлци е създаден от сливането на 4 големи села през 1976 г. в чест на героичното участие на района в Априлското въстание. Сега това са неговите квартали - Ново село, Зла река, Видима и Острец. Все пак си има един главен център с няколко магазини, галерия с картини, тъкани килими, цветни керамики на местни майстори, кръчма, а събота и неделя пазар. Ще познаете центъра по гнездото с щъркели, в което от години всяко лято се пръква ново поколение и носи късмет на местните.

Накъде през деня?

В Априлци има доста хотели и много частни къщи и вили, които се дават под наем. През деня може да правите слънчеви бани в дворовете или край някой от живописните вирове на река Видима, която минава покрай планинския град. За любителите на планинското ходене има достатъчно много пътеки за покоряване с различни трудности. 

Ние вече ви разказахме за еко пътека „Видимско пръскало“, която сред прохладата на река Пръскалска и гъсти сенки ще ви отведе до красивата гледка на третия по големина водопад в България. По тази пътека може да се разходите и децата, ако са 8-10 годишни. 

Към връх Марагидик

За тези, които търсят повече предизвикателства е изкачването на връх Марагидик (Мара Гидик), който е точно над Априлци. Най-популярният маршрут за изкачването започва от квартал Острец, през махала Боевци, по Острешка река до местността Христова стружна, докъдето се стига с автомобил. От Христова дружна се тръгва пеша по-добре маркирана пътека през прохладна букова гора за около два часа спокойно изкачване се стига до билото на Стара планина и хижа Тъжа, от която през местността Табите (преди и тук е имало хижа) до върха се стига за около час и половина по не много трудния полегати южен склон на върха.

За търсачите на по-силни натоварвания е стръмния североизточен склон, но за пътеката там е добре да разпитате някой местен. За този маршрутът до върха са нужни поне 4 ч. пеша.

Към Марагидик може да тръгнете и от кв. Видима, покрай ВЕЦ Видима и успоредно на Пръскалска река. Това е пътят за Видимското пръскало, но в един момент се разделя и се преминава през местността Турски рът. Върхът се изкачва по-лесно отново по полегатия южен склон.

Един ден до село Гумощник

Най-вероятно изобщо не сте чували за това село, което се намира на 12 км от Априлци и си струва един ден да се разходите до него. То е разположено на място, което открива впечатляващи панорамни гледки към диплите на Балкана. Ако времето е хубаво съвсем добре се виждат вр. Ботев и паметника на Беклемето.

Ще ви посрещне невероятна тишина и аромат на билки и косено сено от планинските ливади. Неслучайно селото е изцяло виладжийско и щом пукне пролет градските пенсионери от Плевен, Русе, Ловеч, София се преселват тук, а младите идват всеки уикенд.

Старото килийно училище

Тук се намира единственото оцеляло в Ловешка област килийно училище, което днес е превърнато в малък музей. Възникнало през 1829 г. от желанието на местните да изучат децата си.

Намира в двора на църквата Свети Николай Летни, построена през 1839 г. и обявена за паметник на културата и е част от възрожденския църковноучилищен комплекс. В една от стаите e възстановена класна стая с чинове с пясък за първо отделение, плочки с тесни и широки редове и квадратчета за смятане. 

Българите на "Титаник"

Селото обаче е по-известно със загиналите си осем жители на кораба „Титаник”, които са били единствените българи на трагичния кораб. Те тръгнали да изкарат препитание за семействата си в далечна Америка с надеждата да се върнат по-богати от другия свят. След трагедията близките им издигнали общ гроб, в който оставили техни дрехи и вещи, да напомня за тях и днес.

А след тази разходка може да отскочите до Орешак, Троянския манастир или Черни Осъм, за които също вече ви разказахме. Струва си да планирате едно пътуване из региона, а ако го планирате в уикенда 19 - 20 септември може да посетите и празника на сливата в Орешак

За да достигнем до красивите гледки на Балкана нашият спътник беше този бял Nissan Qashqai Travel Edition, който притежава всичко, за да направи едно пътуване леко и комфортно, дори и при по-трудно проходими пътища. Навигационната система е от ново поколение и ни закара и до килийното училище в с. Гумощник, нагоре из планината. Тя има 7-инчов цветен, сензорен дисплей с висока резолюция, който са вижда отлично, дори и слънцето да е много ярко.

За да е удобно пътуването Qashqai Travel Edition е оборудван със седалки тип MONOFORM, които са много ергономични и дори при по-дълго пътуване или по пътищата, които не са много добри, телата ни не се чувстваха уморени. 

Автомобилът е оборудван с модерен бензинов двигател с мощност 160 к.с. и 7-степенна автоматична трансмисия. Системите ProPILOT, Around View Monitor и Chassis Control правят шофирането много по-сигурно както на дълги пътувания, така и при изненадите на градския екшън.

Around View Monitor осигурява панорамна гледка, която улеснява паркирането и маневрирането и това се оказа в изключителна помощ при пътуването ни, защото не всеки път можем да видим какво има около нас, особено ако паркираме и маневрираме по тесните селски и офроуд пътища.

ProPILOT регулира скоростта и поддържа безопасна дистанция спрямо предния автомобил. Следи маркировката на пътя и прави корекции с волана като прилага леко усилие върху него. В задръстване може да спре напълно, а когато превозното средство отпред потегли, автомобилът тръгва сам.

А панорамният покрив и допълнителна кутия за багаж на покрива, с обем 480 л.са истинско богатство за едно по-дълго пътешествие. Със сигурност ще има място и за всички любими играчки за децата 

Галерия флекс