fbpx В с.Резово също е открит шап | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

В с.Резово също е открит шап

В с.Резово също е открит шап

Положителни са пробите за шап от четири говеда в с. Резово, показват анализите на референтната лаборатория към Националната ветеринарномедицинска служба. Пробите са от животни, проявили клинични признаци на заболяването.

За да бъде предотвратено разпространението на заразата, се налага да бъдат умъртвени всички животни в селото – около 90 крави, 30 свине, 60 овце и 20 кози. Ще бъдат умъртвени и 21 бивола, навлезли от Турция в землището на с. Резово, за което са уведомени турските ветеринарни власти. В с. Резово е ограничено движението на хора, движението на животни е абсолютно забранено.

Генералният директор на НВМС д-р Йордан Войнов поясни, че първите проби, взети от животните в с. Резово през миналата седмица, са били отрицателни, което означава, че заболяването е в началния си стадий. Доказано е, че щамът на вируса е тип “О” и е изолиран през лятото на 2010 г. в с. Антеп, което се намира в азиатската част на Турция.

Д-р Войнов допълни, че ще бъде поискано финансиране от страна на ЕС за възстановяване на загражденията по турската граница, които да възпрепятстват навлизането на диви и домашни животни на българска територия. Днес пристигат експерти от Европейската комисия, за да се запознаят на място с мерките, които предприеха българските ветеринари с цел ограничаване на заболяването. Турските ветеринарни власти също са предприели мерки след проведената в края на миналата седмица в гр. Малко Търново среща с българските си колеги – забрана на пазарите за животни, лова, клинични прегледи за признаци на шап и др.

Очаква се до края на седмицата да бъдат готови отчетите на комисията, която описва умъртвените животни в с. Кости. На база информацията от тях и подадените от Националния статистически институт данни за средните пазарни цени на животните ще бъдат изплатени обезщетенията на собствениците. 100%-ва компенсация се предвижда и за собствениците на животни в с. Резово.