fbpx В туризма ефектът от рекламата „уста на уста” има над 90% резултат | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Петър Стоянов, управител на туристическа агенция "Уелкъм Травел"

В туризма ефектът от рекламата „уста на уста” има над 90% резултат

Г-н Стоянов, трудно ли е да се открие туристическа агенция? Каква инвестиция се изисква затова?

- За да се открие една туристическа фирма, се изисква най-вече голям ентусиазъм и любов към тази дейност. Но, разбира се, като във всяка друга дейност само с желание за работа в туризма не става - трябва и доста опит. Иначе според мен, условията по откриване на туристическа агенция са занижени и това е предпоставка за последващи проблеми. За около 7000 лв., дори и по-малко, може да се отвори агенция, като лицензът за туроператорска дейност струва към този момент 5000 лв. Тази сума повдига много въпроси, но като цяло може да се запитате как всеки, събрал тази незначителна сума за отговорността, която се носи, може да обслужва хиляди туристи и да „върти” милиони левове? В повечето европейски страни има банкова гаранция към лиценза за туроператорска дейност, който действа и като гаранционен фонд. Той вече се коментира в последните години и у нас след фалитите на няколко големи туристически фирми.

Как се променят потребителското търсене пътешествията и дестинациите днес?

- Освен че в последно време има повишен интерес към далечни и екзотични дестинации като Дубай, Аржентина, Бразилия, Индия, Малдиви, Китай, Мароко и др., това, което се променя в потребителя е чувствителността преди закупуването на такъв продукт и детайлното проучване на самата оферта или хотел. Клиентите много подробно се интересуват какво се включва в цената, какво е извън пакета, сравняват с подобен продукт при конкурентни фирми, като всичко това е част от преговора, преди да бъде сключен договорът.

Защо след толкова много години, в които постоянно се говори за туризма като сериозен отрасъл на икономиката, като че ли не се случва нищо? Какви са проблемите?

- Проблемите в туризма са предимно в администрацията и липсата на звено на национално ниво с национален интерес, което да движи отрасъла, да решава проблемите. Нужно е да се градят стратегии за следващи години и да се прави целенасочена реклама с утвърдена визия и конкретни цели и ползи от нея. В момента съществуват няколко представителни организации на туристическите агенции, които обаче в повечето случаи действат в различни посоки, което затруднява и забавя комуникацията и стратегията за растеж .

Вие пътувате из цял свят. Смятате ли, че България е евтина дестинация? Позната ли е страната ни навън?

- В тази връзка България не е евтина дестинация, евтини са предлагането и обслужването ни все още. За съжаление страната ни е слабо позната в повечето западноевропейски страни, но пък има положителни отзиви след престоя на такива групи у нас. Много има какво да се работи в тази посока. Въпреки това обаче смятам, че нещата се развиват и в следващото десетилетие ще има значителни подобрения и ръст от европейските и източните пазари, които са голям потенциал за нас.

Немалко туристически агенции затвориха врати. Защо се случва това? Пазарът ли е пренаселен, или има други причини?

- Причините за многото фалити в последно време са твърде комплексни и индивидуални за всяка фирма. Най-общо, малки норми на печалба в последните години, голяма конкуренция и пренаселен пазар, често пускане на “Last Minute”оферти, които в повечето случай са в загуба на агенцията, са причини за реалния фалит. Рискове при предплащане на самолетни билети, спадащ руски пазар и недобро планиране, също са предпоставки за лоши последствия.

Кой е най-добрият начин за привличане на клиенти?

- Успехът в продажбата на един туристически продукт се крие в това, служителят да е детайлно запознат с дестинацията, която продава, програмата и хотела. Разбира се, това не е възможно във всички случаи и затова клиентът трябва да бъде информиран какво купува и какво да очаква на място. Дребни детайли от продажбата като например, какво има в близост до хотела, какъв транспорт е удобен да се използва и малко препоръки за престоя обикновено връщат клиента обратно в агенцията.

Най-големите „хитрини” се залагат обикновено в това, какво е включено в цената и какво не, сравнявайки продукта с подобен при конкурентна фирма. Тук е мястото на добрата агенция да даде коректна информация и да помогне за правилния избор на клиента. Затова смятам, че най-добрият начин за привличане на клиенти е т.нар. реклама от „уста на уста” тъй като тя носи директни ползи и над 90% резултат. Целенасочената реклама към даден конкретен продукт и доброто обслужване след това също са добър начин за привличане на клиенти.

Защо качеството на туризма у нас в немалка част е ниско качество, което от своя страна породи и негативното отношение на българите, по-специално по отношение на Черноморието?

- Като участници в туристическия бизнес в последните години, смятам, че прекалено бързото увеличаване на легловата база, настроените набързо нови хотели и ресторанти свари предприемачите и бизнеса без достатъчно подготвен персонал. Това ги принуди да използват неквалифицирани кадри с по-ниско заплащане. Това неминуемо води и до спад в качеството на обслужване, който е и един от най-големите ни проблеми в момента. Основните наши конкуренти като Турция и Гърция компенсират това „невежество” от наша страна, затова и все още голяма част от българите почиват в съседните ни страни.