fbpx Ваканционните имоти - незатихваща страст на инвеститорите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ваканционните имоти - незатихваща страст на инвеститорите


еasyBG PiB Ltd. участва в проекти за изграждане на различни обекти. При разработването им стремежът е да се избегнат именно лошите примери, съществуващи досега на пазара от гледна точка на архитектурните решения.
Ваканционен комплекс "Robinson Gardens" в Слънчев Бряг, например, в който компанията е инвеститор, е построен по германски дизайн. Апартаментите са напълно обзаведени и оборудвани по четиризвезден стандарт. На последния етаж имат атрактивни покривни тераси, а апартаментите на две нива от приземния и първия етаж имат собствени входове и стилно оформени и озеленени градинки.
Друг проект, в който easyBG PiB Ltd. инвестира е вилно селище "Vineyard Villas", разположено на морския бряг с директна експозиция към морето и залива на гр. Бяла. Проектирането е възложено на испански архитект, който е успял да създаде една великолепна композиция в средиземноморски стил. Предвижда се вилното селище да включва няколко различни типа сгради разположени стъпаловидно. По този начин се постига оптимизиране на пространството и максимална отвореност и гледка към морето от всяка точка.
За контакти:
easyBG PiB Ltd.
тел.: 02/ 986 2863, www.easyBG.com

Стари къщи в Родопите или Странджа, новопостроени апартаменти в морските и зимните курорти, земеделски земи или парцели в регулация, офиси или жилищни сгради в централните части на столицата и големите градове, индустриални имоти, ваканционни селища от затворен тип, уникални имоти с историческа стойност или лук-созни къщи в полите на Витоша... Изборът пред инвеститорите в недвижимости в последните години все повече нараства и се разнообразява.
Бързото и динамично развитие на пазара на недвижими имоти и засиленият местен и чуждестранен интерес е причина на пазара да излизат все повече предложения и варианти. Експерти са категорични, че бъдещето развитие на пазара ще бъде към все по-голямата му сегментация и ориентация към качеството на предлаганите имоти.
easyBG PiB Ltd. е консултантска компания с британско участие, работеща с чуждестранни клиенти (от Обединеното Кралство и Ирландия). От позицията на значителната вече натрупана практика ще направим кратък преглед на един от най-атрактивните пазарни сегменти през последните години - този на ваканционните селища.
Вилните селища бяха един от явните хитове на пазара на недвижими имоти през последните години. Регистрира се силен интерес от страна на чуждестранните инвеститори към подобен тип обекти в морските и зимните курорти и това движи и предлагането, като на пазара вече има широка палитра от предложения.
Насищането и в този сегмент обаче вече става факт
и това прави въпросът за качеството на предлаганите обекти все по-важен и определящ при вземането на решение за покупка.
Предлаганите в страната ваканционни комплекси най-често са от затворен тип - обособени върху определен терен с обща ограда, инфраструктура и комунални удобства. Представляват селища от определен брой сгради - 4-5-етажни блокове с апартаменти (т.нар. apartment houses) или самостоятелни нискоетажни сгради - 2-3- етажни еднофамилни и двуфамилни къщи. Практика е в подобен тип обекти да има денонощна охрана на цялото селище, което е с ограничен достъп за външни лица. Често компаниите, изграждащи подобни селища поемат и обслужването на имотите - от поддръжка на общите части, почистване и ремонти до отдаване под наем на имотите. Много често в комплексите има плувни басейни, барове, магазини, ресторанти. Именно тази обща инфраструктура, сигурност и удобства, както и възможността за отдаване на имотите за управление от специализирани фирми за мениджмънт на недвижими имоти или туристически агенции, както и подялбата на разходите, свързани с инфраструктурата и обслужването между всички собственици прави този тип имоти особено атрактивни за инвеститорите.

В последно време обаче се забелязва засилване на интереса към планинските курорти. Появява се и съвсем нов и моден за България тип обекти - голф-игрищата

в близост, до които също се планира изграждане на вилни селища. Природните и туристическите ресурси и атракции слагат своя отпечатък върху вилните имоти. Техните особености се съобразяват архитектурно и по отношение на удобствата с конкретния вид туризъм, и профил на посетителите. Така например в планинските ваканционни селища може да бъде планирано изграждането на обекти, в които посетителите да могат да наемат ски оборудване или други специфични за планинските курорти удобства.
С нарастване на предлагането във вилния сегмент, значението на това, което се предоставя срещу исканата цена, все повече нараства.
Не винаги например, при вземането на архитектурно-проектантски решения се прави добър избор и това е причината за ширещото се строително разностилие и екстравагантност в българските курорти.

Много от предлаганите ваканционни имоти си остават белязани от социалистическата стилистика в архитектурата или пък приемат най-лошите примери за модерност.

Не са редки и случаите, при които инфраструктурата не е разчетена за интензивно строителство и курортът или градът се задъхват от презастрояването или възникват комунално-битови проблеми.
Ценовите рамки, в които се движат ваканционните имоти са твърде широки. На пазара в този сегмент в момента се предлагат недвижимости с цени от 600 евро/кв.м до над 1000 евро/кв.м, но цифрите сами по себе си не са показателни за реалната стойност и на обектите. Зад тези цифри в различните случаи стоят твърде различни качество и степен на завършеност. Не без значение е и изгодното местоположение, близостта до природни и туристически ресурси, гледката към море или планина. Ваканционни имоти, чиито цени са в едни и същи граници в действителност могат съществено да се различават по качество или завършеност. Строителните компании и инвеститори имат различна практика - едни продават по данъчна оценка, а други по реални цени, но тези особености не винаги намират отражение в цените.