Ваканционните имоти възвръщат интереса на клиентите

Ваканционните имоти възвръщат интереса на клиентите

Ваканционни имоти у нас отбелязаха стабилизиране през изминалата 2016 г. Цените се задържаха без съществени промени, а интересът от страна на купувачите бе устойчив. Тези тенденции дават основания за оптимистични очаквания за 2017 г., в случай, че геополитическата картина не претърпи нови сътресения. Това коментират от Green Life Development & Resorts. 

„Възстановяване – това е думата, която най-точно обобщава изминалата 2016 г.“, споделя Теофил Петров, изпълнителен директор на Green Life Development & Resorts. „Макар да не станахме свидетели на нови инвестиции и проекти, интересът от страна на клиентите бе достатъчно силен, за да даде спокойствие на настоящите участници на пазара. Това ни дава основания да смятаме, че през тази година активността ще бъде по-висока – и от гледна точка на сключените  сделки, и по отношение на инициативността на предприемачите“, казва още Петров.

Сериозната заявка на българските купувачи да формират съществен дял от пазара на ваканционни имоти е една от тенденциите през годината. „В Созопол над 40% от купувачите в нашия проект през 2016 г. са български граждани. В поморие делът им е малко над 30%“, казва Теофил Петров.

Въпреки това профилите на клиентите съществено се различават, коментира още той. Клиентите в Созопол са млади и на средна възраст семейства с деца. Те купуват имота с различни цели – както за собствено ползване, така и за отдаване под наем. „В някои сезони тези купувачи изпращат в комплекса децата си заедно с баба им или бавачката. В други случаи ползват апартаментите си основно за инвестиционни цели. Все пак купувачите, склонни да отдават под наем, като цяло не формират съществен дял и са по-малко от 10%“, казва Петров. 

Българските купувачи обичайно са от различни краища на страната, като преобладват тези от София. Налице са и клиенти от Варна, Благоевград, Стара Загора, дори Бургас. Не използват ипотечни кредити, купуват с налични средства.

Както българските, така и руските купувачи обичайно разполагат с бюджет между 40 000 и 60 000 евро за апартамент с една спалня. Част от вече притежаващите малък имот в Созопол, проявяват интерес към по-голям или към покупка на къща. Цените на последните в тази част на Черноморието варират между 200 000 и 250 000 евро.

Руските клиенти търсят предимно имоти в южната част на Черноморието, предпочитат курорти и градове на юг от Равда. Освен климатът, ги привлича сходството в културите и езика, а по отношение на самия апартамент или къща – търсят цялостно обслужване и опция за целогодишна поддръжка на собствеността.

Условията на ваканционния пазар в България ще бъдат благоприятни през 2017 г. и от гледна точка на конкурентната среда. След събитията в Турция, за руските граждани югоизточната ни съседка вече не е опция за ваканционен престой. В този смисъл страната ни няма конкурент с идентични характеристики.

„Испания и Италия биха могли да се определят като косвени конкуренти на страната ни, но не можем да говорим за пряко сравнение в съзнанието на рускоговорящите клиенти. Испания не е източноправославна, има значително по-висок стандарт на живот и се намира на много по-голямо разстояние, което я прави по-непредпочитана за купувачите. От друга страна покупката на апартамент или къща там на този етап се счита се по-престижна“, казва Теофил Петров.

През 2017 г. не се очаква да станем свидетели на значителни промени или сътресения. Ваканционният пазар ще продължи да се развива в умерен темп, но с позитивна посока. Вероятно е да има ръст в активността и броя сключени сделки на южното Черноморие, както и нови проекти. Покачване на ценовите нива няма да се случи, а предпочитанията на клиентите ще останат без съществени промени – хубава локация, умерено застрояване, разумни ценови нива, опция за целогодишна поддръжка на собствеността.

 

 

 

Facebook коментари