fbpx Вал д'Изер - задължително преживяване във Френските Алпи за всеки скиор | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Вал д'Изер - задължително преживяване във Френските Алпи за всеки скиор

Накъдето и да погледна са се извисили остри снежни върхове, от които виждам как се спускат безкрайни писти, завиват, скриват се, излизат пак и заминават на някъде… А слънцето в лазурното синьо небе блести и се оглежда в белотата по най-неземния начин, който мога да си представя. Боже, установявам, че десетките снимки, които съм виждала оттук, са абсолютно реални – не е нужен и грам фотошоп, дори и цветовете им не трябва да се коригират. Всичко е такова, каквото го виждате! Дишам дълбоко и с пълни дробове, защото се намирам сред кристалната чистота на 2400 м на един от най-известните европейски и световни ски курорти – Вал д'Изер (Val d’Isere).

Цели 400 км писти с различни трудности, от такива за начинаещи до супер професионалисти, се кръстосват по склоновете, а от тях се открива приказна гледка към върховете. А в ниското е сгушено самото курортно градче Вал-д'Изер, разположено на 1821 метра надморска височина.

Това, което ми прави впечатление веднага е, че тук всички са усмихнати, спокойни, любезни. Не виждам натрапчива демонстрация на скъпи костюми и оборудване (тихият лукс властва), а на пистите май ние бяхме единствените, които правехме снимки и селфита (все пак по работа сме там:). И въпреки, че на една височина можеш да откриеш няколко писти с различна трудност, никой на никого не пречи – място има и за тези, които за първи път се качват на ски, и за тези, които гонят високите скорости.

Вал д'Изер в цифри:

- Общо 400 км писти, като първите се откриват още от средата на ноември и сезонът продължава до към 10 май.
- 60 писти, с дължина над 2200 м всяка, които са с гарантиран дълбок сняг и прекрасно обработени
- 50 лифта и кабини
- 3 високоскоростни кабинкови лифта (гондоли), които ви закарват директно до ски зоната.
- Най-новата гондола от тази година La Daille превозва 2800 души за един час, за разлика от стария 4-седалков лифт от 1966 г. с 933 души.
- Най-високият хотел във Франция Refuge de Splaise е открит тази зима и се намира на 2551 м.
- 28 хиляди е легловата база на градчето, която включва хотели от всички категории, хижи, апартаменти и вили, шалета.
- Тук се намира и Френското национално училище за ски ES.F.

Кога, колко…

Сезонът във Вал д'Изер се открива средата на ноември и още в началото на декември вече има достатъчно сняг за всички писти. Разбира се, оръдията работят в по-ниските зони. Всички писти са обработени уникално, така че и със затворени очи да караш по тях. Запалените скиори ще останат очаровани – буквално не ти се спира. Цените през декември до Коледа са в ниския сезон, а и няма още много туристи. Въпреки че дори и в най-силния сезон (от средата на януари до началото на март) пак няма нужда да се притеснявате, че ще чакате на опашки за лифтове (тук такава опция няма). Все пак, ако гоните изгодни цени, най-добре е да планирате ваканция през март или април, когато цените падат, температурите леко се повишават и тогава е супер приятно за каране. Пистите обаче са с все с такова добро качество.

Въпреки, че вече е лесно да се резервира онлайн, препоръчвам за френските Алпи да ползвате пакетите на някои от българските туристически агенции, които работят на този пазар, защото те наистина получават много добри цени и отстъпки (а и Франция в момента иска да привлече източния пазар, колкото и да не е голям).

Средно през декември и след това март или април, 7 нощувки, на база закуска и вечеря (храната е много добра), заедно със ски картата, цената варира между 4 и 5 хиляди лева, заедно със самолетния билет и трансферите до курорта. Разбира се, ако търсите нещо по-специално и луксозно като настаняване, цената може да скочи двойно или тройно.

Цените за ски картата за сезон 2024 г. за 6 дни, с бонус още един е:

от 08-18      336,00 €, отстъпка - 20,00 €

от 19 - 64 г.  396,00 €, отстъпка - 20,00 €

от 65-74 г.    336,00 €, отстъпка  -20,00 €

Адреналин на черната писта Bellevarde – само за шампиони

Черната писта Bellevarde

Настанете се удобно на кабинковия лифт Olympique и имайте търпение 6 минути, за да стигнете до началото на една от най-предизвикателните писти - La Face de Bellevarde. Градът ще изчезне от погледа - вече сте на 2689 метра надморско ниво и ви очакват 3 км магическо спускане. Потегляте по белия килим, а ските оставят следи по безупречно изваяната повърхност. Мускулите се загряват, а адреналинът се покачва с всеки изминат метър. Наклонът достига внушителните 71%! Пистата е проектирана от бившия швейцарски световен шампион Бернхард Руси специално за надпреварата в спускането предизвиква на Световната купа по ски алпийски дисциплини, а за Олимпиадата в Албървил пистата е избрана за надпреварата по ски спускане за мъже. Ако имате сили да премерите със звездите – пистата е ваша! Ако преминете пистата, придружене от инструктор, долу ще получите диплом “Bellevаrde”, без значение за колко време сте се спуснали.

Не може без French Apres-ski - купон на пистата

По обяд, когато спрете за почивка или пък в края на деня, когато започне да се здрачава, е време да се включите в отколешната френска традиция за супер емоция и преживяване на пистата, наречено Apres-ski. Отивайте направо със ските. В заведението La Folie Douce (2400м), което е на самата писта, ви чака най-якият купон на открито с диджей. На огромния дансинг всички са в ритъма на последните хитове, шампанското хвърчи във въздуха, а усмихнатите бармани ви обслужват със скоростта на професионален скиор. Мега яко е, адреналинът още повече се покачва. Е, някои здраво се зареждат, та после се чудя как успяват да се спуснат надолу, но явно чистият въздух прави чудеса, защото няма алкохолни инциденти.

Естествено купонът продължава и до късно вечерта, когато може да дойдете специално с компания, като вземете кабинковия лифт, който ще ви доведе до тук. Ще може да опитате от най-невероятните сирена в Cheese Cellar (които се усещат отдалече), като комбинирате с някое от 70-те различни вина от избата или да изпушите пура в Cigar Cellar. 

Шалетата предлагат истински уют