fbpx Ванина Ханджийска: Луксът на 2021 - Luxilience | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Ванина Ханджийска: Луксът на 2021 - Luxilience

етикети

Преди да ви разкажа за термина luxilience ,ще споделя защо тази тема е важна за мен и я следя активно през последните години. Индустрията на луксозните стоки и услуги е брилянтен пример за създаване и разказване на истории, за внедряване на най-иновативните маркетингови подходи, за излизане извън рамките и disruptive тип мислене. Освен с възхищението от майсторството, ексклузивността, традицията и високото качество, винаги възприемам тази индустрия и през призмата на своята професия.

2020 промени не само живота ни, но и начинът, по който бизнесът и различните индустрии оперират от гледна точка на дейности и подходи.

Luxury is still wealthy’s best friend

Светът на лукса изглежда най-слабо засегнат, защото статистиките сочат, че неговите заможни клиенти и потребители не са усетили негативните ефекти на кризата (богатите стават още по-богати, а бедните – още по-бедни). Интересен факт е, че всички големи кризи са свързани с емблематични обрати в света на лукса:
През 1917г. всички богати клиенти насочват вниманието си към автомобилите и се наблюдава сериозен отлив на интерес към конните състезания. Hermès пренасочва дейността към развитието на своите ексклузивни кожени и копринени аксесоари и това се оказва изключително печеливш ход. 1929г., времето на Голямата депресия - Коко Шанел лансира и налага концепцията за малката черна рокля, а през април 2020 целият свят стана свидетел на френетичния шопинг след отварянето на бутика на Hermès в китайския град Гуанджоу, когато за един ден бе отчетен оборот от 2.7 млн. долара.

Луксът като Феникс

Той се преоткрива, базирайки се на фундаменталните си ценности и посланието, че това е сигурна инвестиция от бестселър продукти и иконични брандове.

Историята на лукса е историята на човечеството – можем да открием нейните корени 10 000 години назад. Подобно на огнения Феникс се преражда през различните епохи – като обещание за вечен живот, още от времето на Тутанкамон.

Според Ерик Брион (Darkplanneur), luxilience e :

RESILIENCE + LUXURY = LUXILIENCE

Казано с други думи, когато умението да се изправиш, да продължиш, да се адаптираш, да се преоткриеш и в крайна сметка, да излезеш по-силен от трудностите се срещне с лукса, се появява явлението luxilience.

Факти и специфики, свързани с устойчивостта на лукса

Agility: Китай спаси пазара на луксозни стоки с ръст от +48%  (за сравнение – в САЩ ситуацията е -27% и в -34% в Европа.
Онлайн покупките са удвоили своя пазарен дял, а прогнозите сочат, че през 2025 г. онлайн ще се превърне във водещ канал за покупка на луксозни стоки.

Youthmania: 70% от продажбите на луксозни стоки в Китай са на клиенти под 30 годишна възраст

Value или стойността, която остава непоклатима. Показателно е, че през юни 2020 някои от големите луксозни марки, сред които LV и Chanel започнаха да вдигат цените на своите продукти, като това не повлия негативно на продажбите им.

10% от заможните хора в Китай и 13% в Америка заявяват, че луксът е от съществено значение във всекидневието им. 87% от американските жени със сериозни финансови възможности са заявили, че не отлагат закупуването на луксозни предмети, въпреки пандемията.

В последните месеци се наблюдава обективна промяна в консумацията – материалните продукти на лукса изместват тези, свързани с преживяването. Предметът все повече се превръща в своеобразен „говорител“, прес-аташе на своя притежател.

Тази трета специфика е обвързана и с умението на марката да „говори“ на езика на финансите, на Wall Street, за да затвърди статута на сигурна и дълготрайна инвестиция (неслучайно, в последните месеци, чантите Birkin на Hermès се сочат за по-стабилен актив от някои акции и дори – от златото). А според Pierre-Alexis Dumas, Artistic Director на Maison Hermès, луксът е нещо, което може да се поправи,  да се възстанови, не е нужно да се крие, а да се подчертае по хубав начин.

Вторичен пазар

Т.нар. достъпен лукс (affordable luxury) в последните месеци се оказа в позицията на съпътстваща жертва, заради бума на second hand продажбите на луксозни продукти. Тази тенденция ще продължи да се развива поради ред причини: екологичен аспект на кръговото потребление, силна инвестиционна стойност на иконичните продукти, маркетингови стратегии от страна на големите марки за инвестиране в пазара на втора ръка. Преди дни луксозният конгломерат Kering инвестира във Vestiaire Collective, а преди няколко години Richemont купи Watchfinder, за да навлезе и управлява активно вторичния пазар на луксозни часовници, както и да добави още точки на контакт с клиентите.

ТУК можете да откриете още статии по темата.

Или в резюме, днес people prefer to buy pre-owned Chanel or Saint Laurent bag instead of a new Coach. 

снимки: Мартина Тодорова

Ванина Ханджийска е комуникационен консултант с близо 15 годишен опит – основно във финансов сектор и сектор мода. През 2012 г. създава модния блог Styleinspiratrice.com, посветен на истории за стила, младите талантливи дизайнери и индустрията на луксозни стоки и услуги. От 2017 г. насам е външен консултант комуникационни стратегии на български модни брандове, както и на такива, опериращи в premium/луксозен сегмент.