fbpx Варадеро – слънчевата магия на Куба | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Част четвърта - Cuba en el corazón parа siempre

Варадеро – слънчевата магия на Куба

След Хавана другата задължителна спирка е най-красивият карибски курорт и един от най-известните в света - Варадеро. Разположен на полуостров Икакос, той се намира на 140 км от Хавана или около два часа път. В най-широката си част полуостровът достига едва 1,5 км и е отделен от Куба чрез канала Кауама.

Това, което остава завинаги в очите са тюркоазните топли води на океана, умерените вълни, на които всички подскачат в захлас, финия, светъл пясък и многото зеленина, сред която са разположени хотелските комплекси.

Някои от тях са на такова ниво, че много туристически дестинации по света могат да им завиждат. Съчетани с гостоприемството и латиноамериканската отзивчивост, почивката тук за няколко дни е като нереален филм.

Ние отсядаме в 5-звездния Playa Vista Azul, който горещо препоръчвам заради просторните и спокойни апарти и стаи, зеленината, големия плаж, отличните коктейли, които особено вечер примамват да изпиеш няколко край инфинити басейна, докато всмуквате аромата на качествена пура под звуците на латино ритми. Със сигурност ще уцелите и някое парти – е, тогава ви пожелавам да имате крака, за да издържите на лудия латино купон. Ние се забавлявахме в захлас до малките часове.

Своята популярност Варадеро получава, след като американският милионер Иреней Дю Понт купува огромен парцел от полуострова и създава тук свое имение. Къщата в имението е построена през 1931 г. като разполага с четири етажа, много стаи и бани, вити стълби и вестибюли, библиотека и изба. (Един съвет – в Куба не си поръчвайте вино, държавата не произвежда такова, затова заложете на всичко, в което има ром или в краен случай бира).

Един съвет – в Куба не си поръчвайте вино, държавата не произвежда такова, затова заложете на всичко, в което има ром или в краен случай бира.

Днес в имението на Дю Понт се помещава хотел Лас Америкас с гледка към океана. Някогашното голф игрище с 9 дупки, сега е с 18 дупки и е желано място от голфърите заради фантастичното си разположение на брега, турнирите са чести и дори ние присъствахме на награждаване. Искрено завидях на победителя за голеееемият умидор, който получи. Голф клубът е разположен в бившата резиденция на Дю Понт, където има изискан френски ресторант, а на последния етаж е бар Мирадор, където на чаша дайкири и ароматна пура може да съзерцавате „падането“ на слънцето в океана.

Гледките към океана привличат като магнит

Омарите с къри сос са ненадминати в Куба и всъщност най-вкусната храна там

Подарете си един ден пътуване с катамаран до мъничкото островче, източно от Варадеро - Кайо Бланко (Cayo Blanco beach). Билетът струва 75 евро на човек като включва напитки с ром на корем по време на плаването (около час), гмуркане с шнорхел по пътя - рибите са във всички цветове на дъгата, плажуване и обяд на острова, напитки, както и посещение на делфинариума, който е в съседство. 

Ще останете изумени от финия пясък, който е с мекотата на плюш, а цветът на водата е нереално тюркоазено-зелено-синьо и накрая до бяло. Може да седите с часове в нея, защото е много топла и спокойна. И докато вечерта пътувате обратно към полуострова, на палубата ще ви спретнат поредното лудо латино парти.