fbpx Вече по-малко служители биха сменили работното си място | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Вече по-малко служители биха сменили работното си място

72% от служителите искат да останат в настоящата си компания в сравнение с 61% през 2022 г., като по-голямата част от тях търсят възможности за кариерно израстване без смяна на работодателя. Това показват данните от мащабно представително проучване на Adecco Group. То е проведено сред 30 000 души от 23 държави и целата му е да изследва промените в пазара на труда от гледна точка на служителите в компаниите.

С над 50% за една година са се увеличили служителите, които заявяват, че искат да повишават уменията си или да се преквалифицират в компанията, в която работят. 1/5 от анкетираните споделят, че искат да израстват кариерно с настоящия си работодател.

По-добрата заплата е причината за напускане на работа, но не и за оставане. Основните причини за вземането на решение за смяна на работата или за оставане при настоящия работодател остават без промяна през последната година.

След заплатата основните причини за смяна на работното място се нареждат възможността за кариерно и личностно израстване, по-смислена и вдъхновяваща роля в организацията и бягство от бърнаута. 

Данните показват обаче, че увеличението на заплатата спада до девето място по тежест на критериите при вземането на решение за оставане при настоящия работодател, когато служителят не се чувства щастлив на работното място.

Анализът на отговорите на анкетираните сочи още, че за да запазят кадрите си, компаниите трябва да се фокусират върху осигуряването на възможности за кариерно израстване, добър баланс между личен и служебен живот, подобряването на работната среда и отношенията в екипите.