fbpx Вече работи цялата мрежа за велосипеди под наем в Бургас | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Вече работи цялата мрежа за велосипеди под наем в Бургас

Вече са пуснати в експлоатация и последните 3 от общо 12 станции за ползване на обществени колелета под наем в Бургас. Те са изградени по проекта „Велосипедният град – модел на модерна градска мобилност“, финансиран от Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд, информират от община Бургас.
Изграждането на системата за отдаване на велосипеди под наем  популяризира и насърчава използването на велосипеда като средство за ежедневно придвижване. Проектът подпомага целенасочената политика на Община Бургас за намаляване на емисиите въглероден двуокис чрез въвеждане на алтернативни форми на транспорт в градска среда.
Последните три нови велостанции се намират в к-с “Славейков" /на бул. “Тракия”/, к-с "Меден рудник" /до спортна зала "Никола Станчев"/, както и пред читалището в квартал Сарафово. От тези места могат да се наемат велосипеди, а след това да се оставят на който е да е от 12-те пункта, разположени така, че да обхванат най-населените градски райони. Наемът на велосипедите струва 1 лев за четири часа, след това става 2 лв./час

Проектът е включен в конкурса на Европейската комисия „Свят, който харесваш“, насочен към изграждането на щадящо климата общество.
Вече се издават и поименни абонаментни карти ВЕЛО. С тях наемането на велосипед става изключително лесно. Чрез предварително заредена парична сума се спестява плащането на ръка и неудобството при липса на дребни пари. Не на последно място - в картата е заложена автоматична отстъпка от 20 %. ВЕЛО картите се издават в касите на ОП "Транспорт" на ул. "Александровска" 106.