fbpx Вежди Рашидов с престижна награда | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Вежди Рашидов с престижна награда

Вежди Рашидов стана първият български художник, който получи престижната Награда на критиката на Международната изложба за съвременно изкуство във Венеция CALL`ART.

Официалната церемония по награждаването на известния български творец се състоя късно в събота, 15 февруари 2014г., в една от най-хубавите средновековни зали в Манастирския комплекс „Св. Йов“ във Венеция. Високото отличие бе връчено на Вежди Рашидов от артистичния директор на изложбата Габриеле Ромео, който е и куратор на експозицията. Генералната директорка на CALL`ART Джоана Алипранди заяви, че е впечатлена от таланта на Вежди Рашидов.

“За първи път български творец става носител на една от най-авторитетните награди на този международен форум на изкуството. За нас е чест, че Вежди Рашидов участва в експозицията, а Наградата на критиката е достойно попълнение в списъка от престижни световни награди, на които той е носител“, подчерта в словото си Габриеле Ромео.

Вежди Рашидов е първият български художник, който получи от организаторите специална покана да участва в известната венецианска експозиция. Той представи две свои скулптури, наречени „Ритуал - I“ и „Ритуал - II“. Италианските медии отразяват широко изложбата, която е част от събитията на прочутия Венециански карнавал 2014г., привличащи над 500 хиляди посетители. В CALL`ART са представени творци от Франция, Италия, Испания, Армения, Полша, Турция и други страни. Известният италиански скулптор Джорджо Целиберти, който също е сред наградените в експозицията във Венеция, покани Вежди Рашидов в ателието си. Срещата на двамата художници е днес, 16 февруари 2014г.

Изложбата ще бъде експонирана до 4 март, а след това творбите на Вежди Рашидов ще бъдат показани в прочутия музей Арсенал във Венеция. През 2015 г. скулптурите на Рашидов ще бъдат изложени в Милано заедно с представянето на двуезичния каталог на CALL`ART.

В края на посещението си във Венеция Вежди Рашидов договори с ръководството на CALL`ART през 2015 година петима български художници да бъдат поканени да участват в престижния форуми на изкуството. Идеята на Рашидов ще бъде осъществена със съдействието на държавните институции и на СБХ.