fbpx Виена със зелени фасади | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Виена със зелени фасади

Мащерка, бордюрен карамфил, котешка мента и бръшлян красят от тази година фасадата на бутиковия хотел „Щадтхале“ във Виена. Фасадното зеленяване е извършено миналото лято с помощта на община Виена и е логично продължение на покрития с лавандула покрив. Това е първият градски хотел в света, сертифициран с нулев енергиен баланс. Характерно за сгради с такъв баланс е, че годишното потребление на енергия се добива от слънцето или вятъра и сградата има нулеви въглеродни емисии. Лятото излишната енергия се доставя на електропреносната мрежа, зимата сградата получава енергия от нея. Сградата черпи енергия от фотоволтаични панели и от четири вятърни турбини. Топлата вода се доставя от слънчеви панели, дъждовната вода се използва за тоалетните казанчета и поливане.

Озеленяването на сградите е обичайна строителна практика в напредналите страни от десетилетия насам. Популярността му в цял свят става още по-голяма през последните години във връзка с концепцията за екологизиране на строителството. Според заместник кметицата на Виена Мария Василаку озеленяването на фасади прави сградите в големия град не само по-атрактивни и по-оригинални, но и допринася са разхлаждане в горещите летни дни и оказва благоприятно влияние на климата в околността. Известно е, че зеленината фиксира финия прах, йонизира и овлажнява въздуха, намалява емисиите на въглероден диоксид и обогатява въздуха с кислород. Не трябва да се пренебрегва и нейното значение за доброто психическо здраве.
През последните пет години градската управа на Виена поощрява изграждането на покривно озеленяване и количеството на реализираните проекти непрекъснато расте. Фасадното озеленяване също има огромен капацитет за въздействие срещу прегряване на стените на сградите. От една страна листната маса редуцира пряката и дифузната слънчева светлина - при покритите с растения фасади е установена с 30°С по-ниска температура – и от друга, поради изпаренията влажността на въздуха в непосредствена близост до озеленените фасади е с около 15-30% по-висока.