fbpx Винарска изба „Страцин” - съвременна омая от морето | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Винарска изба „Страцин” - съвременна омая от морето

„Ако усетите лекo солен отенък във вкуса на виното, то това е от моите сълзи”. Така казва Марина за изключителното розе, което се появява трудно на бял свят, но затова пък си заслужава всяка сълза. То е един от бисерите, създадени от една от най-младите български изби „Страцин” в региона на Поморие. Това розе, което носи името SOULMATEs, трябва да се пребори с институциите, за да намери признание, защото всички много трудно могат да повярват, че е възможно да се създаде розе от белия сорт грозде совиньон блан, купажирано със съвсем малко грозде от сорта каберне совиньон. Всъщност това е единственото такова в България. И ако това лято не го опитате – ще пропуснете много!

Обдухвано от соления морски бриз и галено от морските лъчи, събрало прохладата на пролетта, емоциите на лятото и топлината на късната морска есен, гроздето, което се ражда в поморийските лозя на изба „Страцин” носи в себе си много поезия и красиви мигове. Създадена от любовта на Красимир и Марина Костадинови един към друг и към лозята, модерната изба днес посреща с открити врати гости, с които да сподели своите великолепни вина.

 

Винарната притежава над 300 декара собствени лозя, като в сортовия състав са включени „звездите” на винения свят. Това са белите: Шардоне, Совиньон блан и Мускат, и червените: Каберне Совиньон, Мерло и Сира. Историята обаче е по-стара. Още дядото на Красимир е отглеждал лозя в Поморийския регион, който е изключително благодатен особено за белите вина. Но землищата биват национализирани и ги връщат на фамилията през 1994 г. Тогава Красимир и баща му продължават винарската традиция, но по-скоро за лични нужди. „Професионалната” искра пламва през 2004 г., когато са засаждат нови лози от Франция и започва тяхното отглеждане бавно и методично, по всички правила до 2011 г. Плановете са в действие и през 2015 г. се появява модерната изба в с. Страцин, което е на 30 км навътре в сушата от поморийския бряг. Тогава излиза и първата реколта, която собствениците дават на приятели, от които очакват да чуят критично мнение.

Междувременно Красимир „открадва” съпругата си Марина от банковия офис, в който работи и тя основно започва да се занимава с избата. „В началото мислех, че това е лятна работа, но всъщност е целогодишна. Изисква много време и любов и понякога дори остава по-малко време за децата ни, но пък се опитваме да ги приобщаваме към бизнеса, защото лозята са първичната природа и човек трябва да може да я цени”, признава Марина.

 

Към избата има изградена и много приятна дегустационна с открита тераса и изглед към лозята. През лятото тежката орехова сянка пази от жарките лъчи, а вечерите са изпълнени с прохлада, идваща от последните хълмове на Стара Планина. „Голяма омая е да опиташ вино на мястото, където е направено. Тук, у дома, то има много чист характер”, споделя Красимир и допълва: „Създадохме два бранда. Дълго време дискутирахме името на Early bird, както и бутилката и самия етикет. Но лозята са нашето гнездо, в което първо имаше едно яйце, а сега вече са две. Другият ни бранд е SOULMATEs  или „Сродни души”. „Единият кръг са собствениците и всичко, което представляват като индивиди, а другият са винарите. Застъпващата се част помежду им илюстрира всичко общо, което имат, бидейки SOULMATEs”, споделя дизайнерът Йордан Желев за визията на проекта.

 

И когато това лято отидете до Черноморието, непременно планирайте да посетите и дегустирате вината на изба „Страцин”. Просто се обадете предния ден, за да могат да подготвят и най-подходящите храни за вината и да усетите тяхното истинско тяло. А ако сте нетърпеливи, може да поръчате вино и от онлайн магазина на избата на www.stratsinwinery.bg

Изба „Страцин” предлага две серии вина:
EARLY BIRDS - Каберне Совиньон, Мерло, Совиньон Блан, Шардоне

SOULMATES - Мерло, Сира, Шардоне, Совиньон Блан, Совиньон Блан Розе

Контакти и резервации за дегустации в избата: с. Страцин, обл. Бургас, 0885 510 620 www.stratsinwinery.bg