fbpx Винербергер отбелязва 10 години на българския пазар | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Винербергер отбелязва 10 години на българския пазар

Поредица от активности и събития бележат 10 години на българския пазар на Винербергер ЕООД. През 2005 г. дружеството започва с внос на стоки от Румъния и Унгария. Година по-късно, компанията придобива завода в Луковит, където започва мащабна програма за модернизация. До повторното заработване на предприятието през 2007 г. са вложени над 30 милиона евро, което превръща Винербергер в най-сериозния инвеститор в общината. Същата година компанията пуска сертифицирана продукция в България, а 2008 вече е пазарен лидер и обръща фокуса си към тухлите Поротерм. „За 10 години, Винербергер успя от непозната марка да се превърне в пазарен лидер на градивата в България. Достигнахме над 1500 строителни фирми и 800 различни населени места. С нашите керамични блокове бяха построени над 80 000 жилища. За да бъдем близо до клиентите, търговските ни представители изминаха 36 пъти обиколката на Земята. С гордост можем да кажем, че преобразихме пазара на стени в България!”, сподели Търговският директор на местното дружество г-н Цанко Миланов.

Благодарение на внедрената система за употреба на многократни палета за всичките 10 години присъствие в България са съхранени 160 декара гори, а високотехнологичното производство и екологичното гориво, използвано за изпичане на тухлите – природният газ са спестили на природата 20 000 т. вредни емисии въглероден диоксид. Бе представена и уникалната концепция на Винербергер за т.н. „Керамична къща е4“ с минимално потребление на енергия, проект, който предстои да бъде реализиран и в София.

Една от последните инициативи, които компанията подкрепя активно е каузата на фондация „Стъпка за невидимите деца на България” като дарява строителните материали като тухли и керемиди, необходими за реконструкцията на новопридобитата от Софийска община сграда в кв. Горубляне.