fbpx Виртуална реалност на Мадарския конник | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Виртуална реалност на Мадарския конник

Националният историко-археологически резерват „Мадара“, където се намира Мадарският конник, вече е с модернизиран информационен център, оборудван с редица нови придобивки. Виртуална реалност, образователни игри, съвременна техника и оборудване са само малка част от подобренията, които бяха направени в комплекса със средства от националната кампания „Ние обичаме България“ 2017. Проектът, иницииран от BILLA България и подкрепен от Министерство на културата и Министерство на туризма, цели подпомагането на паметници на културата, които се нуждаят от реставрация или поддръжка. През 2017 г. във фокуса на инициативата беше Мадарският конник, за който бяха дарени 96 287,61 лв. Средствата бяха събрани от продажба на билети за благотворителен концерт в зала „Арена Армеец“ с участието на някои от най-обичаните български изпълнители, както и от допълнителни активности в рамките на кампанията.

Обновеният информационен център и останалите подобрения в „Мадара“ бяха официално представени на церемония, в която участваха Стоян Тачев, координатор корпоративна отговорност в BILLA България, Даниел Руменов, директор на Регионален исторически музей – Шумен, Любомир Христов, кмет на Шумен и Стефан Желев, областен управител на Шумен. На събитието присъстваха редица представители на местната власт, както и десетки жители на Шумен и с. Мадара.

„Целият екип на BILLA се гордее изключително много, че днес виждаме резултата от едно прекрасно начинание, което обединява енергията на хиляди българи. За нашата компания е важно не само да инвестира в икономиката, но и да прави положителни промени за обществото и за България. Кампанията „Ние обичаме България“ е един добър пример за това. Тя не просто подкрепя значими обекти, а ни припомня, че имаме много поводи да се гордеем с родината си. Един от тях е уникалният Мадарски конник. Вярваме, че благодарение на нововъведенията, които бяха направени тук, целият резерват ще се превърне в още по-атрактивна туристическа дестинация“, коментира Бойко Сачански, управител на BILLA България.

„Точно преди 10 г. Мадарският конник беше обявен за глобален символ на България. Щастливи сме, че можем да отпразнуваме този юбилей с модернизиран информационен център и редица нови придобивки, които направиха „Мадара“ едно по-приятно и атрактивно място. Благодарим за подкрепата на BILLA и на всички българи, които се включиха в кампанията „Ние обичаме България“, заяви Даниел Руменов, директор на Регионален исторически музей – Шумен.  

Виртуална реалност
Най-атрактивното и иновативно нововъведение в Националния историко-археологически резерват „Мадара“ е кът за виртуална реалност, разположен в информационния център. До 20 души едновременно имат възможност да се отправят на виртуална разходка из резервата и да научат любопитна информация за всеки обект. Целта е по този начин да се популяризират и останалите обекти в „Мадара“, които също имат висока културна и историческа стойност, но не са толкова популярни като Мадарския конник. Информацията за обектите e поднесена чрез атрактивни анимации, така че да бъде интересна и лесна за запомняне. Това ще е едва вторият подобен кът в културна институция или исторически обект в България.

Интерактивен детски кът
Друга атракция в информационния център на „Мадара“ е интерактивна образователна игра за деца. Тя е под формата на touch screen маса, а целта й е да се стигне до Мадарския конник. За да изпълнят това, участниците преминават през няколко обекта в „Мадара“, като при всеки се появява интересна информация или снимки и клипове. Целта е най-малките посетители да се запознаят със забележителностите в резервата и у тях да се породи интерес към историята.

Допълнителни съоръжения и техника
С част от средствата от кампанията „Ние обичаме България“ бяха закупени и допълнителни съоръжения и техника за нуждите на информационния център. Той вече разполага с информационен киоск – тъчскрийн устройство, чрез което посетителите получават бърз и лесен достъп до полезна информация, снимки и видеа, свързани с обектите в „Мадара“. Инсталирани са и два големи екрана, като единият се използва за прожектиране на тематични филми, а другият – за излъчване на рекламни клипове за комплекса. Монтирани са и нови витрини, които се използват за временни експозиции. Посетителите на „Мадара“ имат възможност да се възползват и от още една атракция – да се снимат напълно безплатно с костюми от различни епохи, закупени със средства от „Ние обичаме България“.

Облагородяване на района
Важна придобивка за Националния историко-археологически резерват „Мадара“ са изцяло новите, 65 на брой, информационни и указателни табели. Преди да се монтират много от обектите в комплекса не са били обозначени, но сега всеки от посетителите може да преоткрие историческите и природни забележителности и да научи любопитна информация за тях. Поставянето на табелите допринася значително за облагородяването на района. Друго съоръжение, закупено със средства от кампанията „Ние обичаме България“, е далекоглед, чрез който гостите на „Мадара“ могат да се насладят на многото красиви природни гледки в околността. Устройството е особено полезно за хората с ограничени двигателни способности, които вече ще могат да разгледат дори и по-трудно достъпните места.