fbpx Висш пилотаж в кулинарията се разигра през уикенда в Бургас | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Висш пилотаж в кулинарията се разигра през уикенда в Бургас

Висш пилотаж в кулинарията се разигра през уикенда в Бургас

Изненада и бурни реакции предизвика внезапно завалелия сняг на площада в Бургас. Снежинките, посипали главите на минаващите обаче, се оказаха дело на специалната машина на шеф Ради Стамболов, който беше гост на тридневния фестивален уикенд Tasty Summer, заедно с шеф Бoби Екзархов и огнената Елица Кoтева. Триото, което десетките посетители на фестивала нарекоха „Огън и лед” обра овациите със своя Галактически сладолед, който се приготвяше на живо сред ледени облаци, които бързо изпълниха пространството.

Готвачите пък приличаха повече на химици в лаборатория, наденали своите специални очила и ръкавици. Водещият Наско от БГ радио получи привилегията също да участва в приготвянето на сладоледа, а символичният домакин на събитието – бургаският изпълнител Стефан Илчев асистираше на огнената част от шоуто – приготвянето на 100 фламбирани палачинки от шеф Елица Котева.

Гостите на фестивала опитаха и още изненади, направени пред очите им на площада от любимите им кулинарни звездите. Преди триото „Огън и лед”, за бургазлии и гостите на най-добрия град за живеене, истинско гурме меню направи шеф Атдре Токев, който поднесе свой изненадващ вариант на иначе познатата ни мусака. Предизвикателството прие шеф Иван Манчев, който отвори книгата с тайни рецепти и извади оттам изненада - пиле с манатарки и гъши дроб.

И както се полага на истински гурме ресторант, макар и под открито небе, към всяко от ястията в тристепенното меню  се предлагаше специално селектирано вино от топсомелиерите на България – Михаил Марковски, Слави Райчев, Йордан Кирилчев, Коста Канариев и Димитър Николов. Мъжете, които обикновено виждаме в черни костюми и бели ръкавици да разкриват историята и особения характер на вината, се показаха в съвсем различно амплоа в своите морски превъплащения и забавни артистични етюди с вино. Нещо повече, в третата, заключителна вечер на кулинарния уикенд Tasty Summer, те препасаха престилките, изместиха готвачите и се развихриха в кухнята, за радост на многоброините посетители. Виното също отстъпи на голям бирен фест.

През цялото време бургаският площад се огласяще и от символичния домакин на събитието – певецът Стефан Илчев, който съчета ролята на изпълнител с тази на водещ. 

снимки Стоян Раданов