fbpx Висша мода при малките | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Висша мода при малките

Няма спор, че посрещат по дрехите. И няка как да не получите овации с новия компактен Honda Jazz. Съвсвем естествено дефилето бе минаталата есен на световния автосалон в Париж. Носител на новия тренд в модата, малкият очарова с дизайн, ярки цветове, стъклен покрив, икономичност, висока технологичност (запазен лейбъл на Honda), динамика. И разбира се, като всяка модна вещ – скъпа. (все пак стартова цена от
28 680 лв., а управляваният от мен модел с i-shift скоростна кутия 39 360 лв. не е малко). Но зад доста „приличната” сума се крият качества, които никой не би оспорил.

Малкият на външен вид ван, всъщност предлага неочаквано пространство
Напълно свободно 4-ма възрастни ще пътуват комфротно. Ще се намери и място за 5-ти при необходимост. Вече е увеличена дистанцията между предните и задните седалки. Системата за разположението им е новост за този автомобилен клас.Те могат така да се трансформират, че да се отвори голям обем за превоз на педмети. Единичните кресла се прибират в пода и образуват равна повърхност. А за да не разпиляват предмети в багажника, има различни мрежички за закрепване.
Купето излъчва специфичен дух от модно дефиле, без да се забелязва каквато и да е натруфеност. Като цяло обаче, типичният за Honda футуристиен „звук” е навсяъде – в приборите за управление, воланът, таблото. Приятно е усещането, че стоиш малко по-отгоре на пътя, заради високо разположените седалки. Така не мачкаш дрехите и не се сгъваш когато влизаш в купето. Вярвам, че това ще оцени вяка дама. Освен това от купето има много добра видимост, заради огромното предно стъкло.
Като автомобил, който активно ще се използва в града

Jazz имa едно изключително предимство – ниският разход на гориво
който за 1,4-литровия мотор е постигнат 6,5 л. градки разход. Разбира се, голямата заслуга е на i-VTEC системата, която електронно регулира фазите а газоразпределението. За тези, за които звукът на мотора все още не „говори”, от голяма полза е светлинният индикатор SIL (заимстван от големия батко Accord). Той показва оптималния момент на превключване на предавките като двете стрелкички Up и Down се активизират, ако не се кара с най-добрата предавка. Интересна е второто поколение автоматизирана 6-степенна механична скоростна кутия i-SHIFT (прилага се само с 1,4л/100 к.с.) . При нея скоростите се сменят с бутони от волана, като при болидите от F1, но лекото „замисляне” при смяната им не позволява да се правите на състезатели. Този модел е екипиран и със системата за потегляне при наклон, която включва спирачка щом колата спре на наклон и се освобождава с натискането на газта.
Ако гоните още по-голяма икономичност, може да изберете
по-малкия мотор 1,2 л, който на дълъг път дори може да
постигнеи разход под 4,5л/ 100 км.

Пътното поведение на колата е великолепно
Този мъник демонстрира динамика и стабилност при висока скорост, които впечатляват. В града просто бях очарована от „лекото” воланче (винаги в такива моменти се питам как моите родители са карали Ладата без серво? Да не говорим, че тя все още е жива, но това е друга тема!!). Малкият радиус на завой (9,5м) прави много маневрен автомобила дори и в най-малки разстояния. За паркирането да не говорим – колата „мечта”.
Както може да се очаква системите за сигурност са достатъчно добри в серийната екипировка. Jazz предлага четири еърбега, ABS, ЕBD, спирачен асистент.
Малък, но с големи претеции – и то много заслужени!