fbpx Вкусни домати посред зима | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Вкусни домати посред зима

Зимата е сезон, през който традиционно консумираме повече консервирани храни и трудно успяваме да си поднесем свежестта от по-топлите месеци.   Същевременно обаче, заради ниските температури, недостига на слънчева светлина, намалената двигателна активност навън и множеството вирусни атаки, тялото ни се нуждае от прясна храна, богата на хранителни вещества и витамини, за да укрепи имунитета си и да подобри съпротивителните си сили.

Доматът e сред най-обичаните, полезни и популярни зеленчуци на българската трапеза, но през зимата обикновено сме предубедени и посягаме по-рядко към него. Силно разпространен, но и вече остарял е стереотипът, че доматите са вкусни само през лятото. През по-студената част от годината обикновено очакваме да попаднем само на безвкусни плодове, отгледани в компромисни условия. Това вече не е така, защото вече у нас се произвеждат целогодишно т.нар. специални сортове домати.

Има две основни причини да изберем български специални домати – вкусът и свежестта. Вносните алтернативи, освен, че са отгледани в страни, които имат много по-малко естествена слънчева светлина, са обрани зелени и са зрели по пътя до супермаркетите. Затова вносният домат няма да достави желания вкус ще загуби свежестта си много по-бързо при съхранение в хладилник у дома.

Специалните домати са различни разновидности, които варират по цвят и вкус. Най-популярни сред тях са познатите на всички чери домати. У нас се отглеждат предимно представители на типа Baby Plum – мини-домати с характерна форма, наподобяваща слива. Тези доматчета са предпочитани на много места по света. В Нидерландия, обичат да ги похапват като бърза здравословна закуска между храненията, докато в Германия и Великобритания ги предпочитат като основна съставка на почти всяка салата. Най-популярните специални сортове, от които може да намерите вкусна  българска реколта са Суител, Бамано, Иворино.

Ако сте експериментатор и новатор в кухнята, през зимата може да си доставите гурме изживяване с деликатесния домат Кумато, който e търговска марка на Syngenta Group, под която се предлагат конкретни плодове домати, отгледани от специални хибридни растения.