fbpx Внимание с изгодните оферти в интернет! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Внимание с изгодните оферти в интернет!

Внимание с изгодните оферти в интернет!

Не са малко хората, които са измамени, доверявайки се на интересни оферти в интернет - онлайн оферти на автомобили втора употреба, евтини оферти за отдаване под наем или продажба на апартаменти, работа в чужбина, онлайн аукциони, визи или награди, спечелени от лотарийни конкурси. Често подмамени от изгодните предложения хора попадат в схема за оферти на евтини автомобили втора употреба в Интернет.

Съществуват няколко вида схеми, които измамниците прилагат, но повечето от тях използват една и съща: в сайтове, предлагащи коли втори употреба, пускат обява на много достъпна цена и винаги обявяват, че живеят в различен град или дори държава от потенциалния купувач.
Измамникът печели доверието на жертвите, като споделя емоционална история (той / тя се е пенсионирал/а в провинцията и не се нуждае вече от колата или пък жена му е болна и се нуждае от пари за лечение) и демонстрира готовност да намали цената на автомобила. След това се пристъпва към действителната сделка. Под претекст, че иска да се убеди в намеренията на купувача да осъществят сделката, измамникът го моли да направи на пръв поглед нещо странно: купувачът да му изпрати пари, чрез услугите за паричен трансфер и впоследствие да му изпрати по пощата копие от детайлите по превода. Използвайки тези детайлите по превода и фалшив документ за самоличност, измамникът взима парите и след това изчезва.

Без значение на механизма, използван от измамниците, от ключово значение е човек да бъде информиран, за да не стане жертва на измама. Кампания "Защити се от измами!" на Western Union предупреждава и предоставя информация на потребителите за това как да разпознават измами чрез идентифициране на общи модели:

- Ако предложението звучи прекалено добро, за да е истина, то вероятно е нереално.
- Бъдете скептични, ако ви помолят да платите пари предварително, преди да получите продукта, да видите апартамента или колата, да сте подписали трудов договор за работа в чужбина.
- Бъдете предпазливи, когато продавачите предлагат по-ниски от пазарните цени за продукти, къщи, апартаменти под наем или високи заплати за малък или никакъв опит и обещания за гарантирана заетост.
- Ако сте установили връзка с някой по електронната поща, обърнете внимание, ако има лоша граматика, прави правописни грешки, грешки при изписването на думите – използване на прекалено много главни букви или неправилно поставяне на разстоянията между думите. Обърнете внимание на това дали се използват генерични имейл адреси (мейл адреси от сайтове за безплатни уеб-базирани електронни пощи), а не бизнес електронни адреси.
- Бъдете предпазливи, когато сте в контакт с хора, които споделят, че в момента живеят в други страни или на бизнес пътуване извън страната. Измамниците използват това като оправдание, за да не се срещнат лично с жертвите си.
- Правите ли проучване? Консултирайте се с местената агенция за защита на потребителите, за да видите дали към компанията, с която сте в контакт, има подадени жалби.
- И не на последно място - не изпращайте пари на хора, които не познавате и на които нямате доверие, особено на хора, които никога не сте срещали лично.

Facebook коментари