fbpx Внимавайте с телефонни обаждания за спечелени награди! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Внимавайте с телефонни обаждания за спечелени награди!

Бъдете изключително предпазливи при получаване на съобщения или телефонни обаждания, които ги уведомяват, че печелят специални награди, съветват от Western Union . Много често зад подобни съобщения или телефонни обаждания се крият измамници, които се опитват да примамят поредната си жертвата.

Схемата, използвана от измамниците, е много проста. Лице, което се представя за служител на "телефонна компания" се свързва с жертвата по телефона или чрез SMS и й съобщава, че е спечелила голямата награда в брой (няколко хиляди евро/лева) в измислен конкурс по телевизията. За да получи наградата си, потенциалната жертва трябва да изпрати няколкостотин лева (например, 850 лева) на нотариус в София, като използва услуги за парични преводи. Фалшивият представител на телефонната компания инструктира "късметлията" да изпрати всички данни по транзакцията, включително контролния номер на трансфера (MTCN), за да докаже, че плащането е извършено. Впоследствие измамниците използват данните по транзакцията (име на подател, получател, изпратена сума и MTCN) и взимат парите с фалшива лична карта. Така победителят в действителност става жертва на измама и губи парите си.

Най-добрият начин за предпазване от измами е да бъдете информирани. Въпреки че има много схеми за измами, много от тях използват общи елементи, които могат да бъдат предупредителни сигнали, които да помогнат на потребителите да се предпазят от измама:
• Не използвайте услуги за трансфер на пари при заплащане на данъци или такси за евентуални печалби!
• Никога не изпращайте пари на хора, които не познавате лично, чрез услугите за трансфер на пари!
• Никога не разкривайте транзакционни данни на лице, което не познавате или на което нямате пълно доверие!
• Предпазете се от измами и избегнете капаните на измамниците - не забравяйте, че не може да спечелите конкурс, без първо да сте се регистрирали!