Водим класацията по селфи и споделяне на снимки и видеа в социалните мрежи

Водим класацията по селфи и споделяне на снимки и видеа в социалните мрежи

Българските потребители заемат първо място сред 12 европейски страни от Централна и Източна Европа, както и Скандинавския регион, по отношение на  използването на определени функции на своите смартфони, като селфи снимки, споделяне на заснетото съдържание в социалните мрежи и слушане онлайн на музика.

84% от участващите в изследването българи са споделили, че това лято ще правят селфи снимки и ще споделят снимки и видеа в социалните мрежи, с което заемаме първото място в класацията сред другите участници, изпреварвайки Румъния, Сърбия, Гърция, Унгария, Полша и 4 скандинавски страни. Също така е най-висок делът и на европейските потребители от България (72%), които ще слушат музика онлайн по време на лятната почивка, изпреварвайки с 5 до 7 пункта съседите от Сърбия и Румъния. 88% от нас ще използват устройствата си за навигация през лятото, заемайки второ място в Европа след Сърбия.

За българите е много важно да имаме достатъчно налично свободно пространство в телефоните си и дълъг живот на батерията – 33% от българите при средно 19% за Европа споделят, че свободното пространство е съществен проблем, а 88% от сънародниците ни при средно 83% считат, че животът на батерията е от много важно значение за смартфоните. Сред другите важни за нас показатели са процесора и капацитета на мобилните устройства, както и възможностите на основната камера. Същевременно сред характеристиките, които най-малко ни вълнуват, са сензорът за пръстови отпечатъци и двусимовите смартфони.

Като цяло 83% от българските потребители са споделили, че смартфоните улесняват пътуването в наши дни, с което споделяме почти общи нагласи и с другите европейски държави. По отношение на мобилните приложения, с най-висок дял на използвани приложения за пътуване от българите са Booking.com (68% при 75% най-висока стойност за Сърбия и 55% средно за Европа), Instagram (45% при 37% средно).

Страната ни обаче изостава по други показатели, като например онлайн покупка на билети и съхраняване на резервации на смартфоните ни, като едва 52% са отговорили, че използват тези възможности на телефоните си, при 53% средно за Европа. Назад сме и по отношение преноса на съдържание от мобилни на десктоп устройства спрямо Сърбия и Румъния (68% за България при 78% и 69% за съседите), но пък сме почти двойно по-напред по този показател спрямо Швеция, Финландия, Норвегия, Германия, Унгария и Полша.

В демографски план за страната ни, мъжете преобладават над дамите в използването на повечето технически функции на смартфон устройствата – снимки, видеа, споделяне в социалните мрежи (12 пункта разлика в полза на мъжете). Интересно е да се отбележи, че въпреки превеса на мъжете в намеренията за използване на селфи стикове през лятото (36% срещу 30%), то дамите са тези, които не се притесняват да ги използват наистина, за разлика от мъжете (28% за жените срещу 21%). 63% от българските дами свалят музика на своите мобилни устройства предварително преди своята почивка при 48% за мъжете, както и отново дамите преобладават над мъжете по отношение на гледането онлайн на видеа или филми. Любопитна подробност е, че 90% от дамите използват навигация на своите смартфони срещу 86% и свалят офлайн карти (60% срещу 40%), докато мъжете са „по-оправни“ по отношение на резервации (51% срещу 43%) и преглед на оценки за хотели или ресторанти (70% срещу 67%). Сравнително нисък е делът на използваните външни батерии или допълнителни зарядни устройства от българските мъже и жени, както и по отношение на използваните бързи зарядни устройства за зареждане (под 40% за тях).

Що се касае до възрастовите граници на българските потребители, 91% от хората на възраст между 35 и 45 години споделят, че дългият живот на батерията е от изключителна важност, 80% от тези на възраст между 18 и 24 години имат нужда от голям капацитет на паметта, а 77% от същата възрастова група търсят и камери (предна и задна) с високо качество.

Данните са от Международно проучване Huawei Summer Barometer 2017 

Facebook коментари