fbpx Volkswagen GOLF 8 - дигитална епоха за автомобилната икона (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
не

Volkswagen GOLF 8 - дигитална епоха за автомобилната икона (тест драйв)

В България, ако не харесваш Golf, значи нищо не разбираш от коли. Е, аз в последните 20 години, в които активно тествам и пиша за новите автомобили, явно, че не съм разбирала много, защото с ръка на сърцето, Golf някак не бил сред „моите“ фаворити. Беше ми скучен... Трябваше да минат обаче 7 поколения на култовия модел и да дойде осмото, за да ме гътне по гръб… И да заобичам Golf.

В последните месеци на социално отчуждение и дистанция, някак всеки от нас се капсулира в собствен свят, който обаче стана повече от всякога дигитален, събран в силата на няколко инча. Влизам в купето на новия Golf и ахвам – абсолютно нищо общо със спомена от седмия Golf. Тук веднага трябва да кажа, че продължавате да сте с телефон Nokia с фенерче (аз все още си я пазя и работи!), този Golf няма да е вашият и ще страдате за доброто старо минало. Но живеем във времето на четвърта дигитална революция, интернет на нещата и изкуствения интелект. Нямаме избор.

 

Търся копчето за контакт – намирам го по средата, след това ми прималява от дизайна на минималистичния скоростен лост – на мен страшно ми пасва дори и с един пръст да го бутна, как ли е в мъжка ръка?

 

И поглеждам към двете табла пред очите ми – очарована съм от щедростта. На екрана на централната конзола (8,25 инча, а като опция и 10 инча) не виждам копчета, дори в първия момент не разбирам откъде да си извадя менюто. Няма нищо… Всъщност всичко си е там, просто трябва да се вгледаш. Всичко е на сензорния екран с перфектна четимост. Един 10-годишен хлапак би се справил интуитивно по-добре от възрастен.
Пред очите ми е изцяло цифровия блок на контролните прибори (Digital Cockpit) с 10,25-инчов екран, която визия мога да променям според желанието си – разпъната навигация на целия екран, само цифрово изписване на скорост, обороти и скорост. 

 

В допълнителното оборудване на новия модел е включен и head-up дисплей, при който най-важната информация се прожектира директно върху челното стъкло и сякаш „плава” в пространството в непосредственото зрително поле на водача.

Добавям и мултифункционалния волан и тази нова, цялостна дигитална архитектура на арматурното табло лично на мен изключително ми харесва. Чувствам се, че съм част от новото време.

 

Новият Golf е и първият модел на марката Volkswagen, който разполага с включени в стандартното оборудване възможности за връзка със заобикалящата среда чрез технологията Car2X – евентуалните предупредителни сигнали от пътната инфраструктура и информацията от останалите участващи в движението превозни средства на разстояние до 800 метра се предоставят на водача на дисплея на арматурното табло.
Функциите на светлините и мерките за осигуряване на видимостта също са модернизирани, интегрирани и много по-интуитивни за управление - светлините и отоплението на предното и задното стъкло вече се контролират с помощта на сензорните бутони върху цифровия панел, разположен отляво на блока на контролните прибори. По аналогичен начин са организирани и под централния екран най-важните функции – така всичко си идва на мястото.

 

Голямата слава на Golf винаги е била във возията. В последното поколение тя е изведена до изключително високо ниво и усещания от премиум класовете автомобили. 

Осмият Golf се предлага с 5 хибридни версии. Тестовият модел е именно т.нар. мек хибрид с1.5-литровия турбобензинов мотор със 150 к.с. и със 7-степенен автоматик с двоен съединител. На практика хибридната система е 48-волтов стартер-генератор, който прибавя 16 к.с. мощ при потегляне и ускорение, което дава страхотна сигурност при изпреварванията. Шофирането е истинско удоволствие – колата е пъргава, реагира на всеки жест на шофьора, стабилна, сигурна и като цяло с много по-добър комфорт от предното поколение. 

 

Докато пътувам между Ботевград и Мездра и трафика е натоварен, няма смисъл да се правя на състезател, пускам адаптивния круизконтрол – повече от впечатлена съм, той е на нивото на най-луксозните автомобили. Реагира така, както самата аз бил реагирала, когато трябва да натисна спирачка, защото доближавам предния и съответно ускорява много динамично, когато се усили скоростта. Все още тази функция, която я има почни във всички нови автомобили и то в ниските класове вече, не е изчистена с такава прецизност както тук и може би именно заради това малко шофьори я ползват.

 

Не на последно място сега ми харесва и дизайнът, който е в цялостния стилистичен език на марката. По-видната е промяната отпред с тесни издължени фарове, широк преден капак, тясна радиаторна решетка.
В задната част няма как да се сбърка, още повече, че с големи букви на здания капак по средата е изписано GOLF.

Начална цена на автомобила от 41 693 лв. с ДДС. Цена на тестовата версия 46 807 лв. с ДДС