fbpx Volkswagen Group ще електрифицира европейските си заводи до 2025 г. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Volkswagen Group ще електрифицира европейските си заводи до 2025 г.

В рамките на Кръг на планиране 70, Volkswagen Group ще електрифицира своите европейски заводи в преследване на целта си да стане глобален пазарен лидер в електрическата мобилност до 2025 г. По този начин Групата напредва бързо при изпълнението на своята стратегия NEW AUTO.

Централният офис на групата и производственият обект във Волфсбург ще бъдат трансформирани, и конкурентоспособността на групата ще бъде повишена чрез по-високи разходи за бъдещи технологии. Бъдещите инвестиции, които ще бъдат насочени предимно в електрическа мобилност и дигитализация, за първи път ще представляват най-голям дял от общите инвестиции от 159 милиарда евро, а именно 56 % или 89 милиарда евро. Volkswagen очаква до 2026 г. един на всеки четири продадени автомобила да има задвижване с батерии.

С цялостното електрифициране на своите европейски заводи Volkswagen Group възнамерява да генерира допълнителни синергии и да се възползва от икономиите от мащаба.

Групата ще инвестира около 21 милиарда евро само в заводите си в Долна Саксония, повечето от които ще бъдат насочени към производствени обекти и съоръжения за компоненти.

Електрификацията на завода във Волфсбург чрез проекта Trinity е потвърдена. Предвид силното търсене на електрически автомобили, Групата планира да преоборудва обекта за пълно производство на ID.3 считано от 2024 г., като гарантира рентабилност. Преди 2024 г. се предвижда ID.3 да има частично производство във Волфсбург, но с доставки от Цвикау. Този план ще позволи на Групата да обслужва допълнителни пазарни обеми, с които заводът в Цвикау не би могъл да реализира поради положителните дългосрочни прогнози за използване на капацитета.

Стратегическата цел за 2025/2026 г. е оперативна възвръщаемост на продажбите за Групата в диапазона от 8-9 процента. В същото време капиталовите разходи и разходите за разработка ще бъдат намалени до около 11 процента от приходите в Автомобилната дивизия. Коригираният нетен паричен поток за Дивизията (преди отчисления и амортизация и дизел плащания) се очаква да достигне 15 милиарда евро годишно през 2025/2026 г.

За тази година Групата потвърди целта си за оперативен марж в горния край на диапазона от 6–7,5 процента. Доставките до клиентите ще бъдат около 9 милиона. Групата повтаря, че коригираният нетен паричен поток за автомобилния отдел от 15 милиарда евро (преди M&A и изходящи потоци от дизел) със сигурност ще бъде постигнат. Тази година беше постигнат добър напредък с програмата за фиксирани разходи, така че до края на септември фиксираните разходи бяха намалени с 8% в сравнение с 2019 г. Предвижда се намаляване с 10% до 2023 г.

Делът от общите разходи, който ще бъде инвестиран в бъдещи технологии до 2026 г., сега е повишен на 56% от 50% в предишното планиране. Общо около 89 милиарда евро са предвидени за електрическа мобилност, хибридизация и дигитализация, 16 милиарда евро повече в сравнение с 69-ия кръг на планиране.