fbpx Volkswagen Лекотоварни продължава стратегията за електрификация | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Volkswagen Лекотоварни продължава стратегията за електрификация

Водеща снимка
Да

Volkswagen Лекотоварни продължава стратегията за електрификация

Световната Ковид пандемия оказа сериозно влияние върху бизнеса на Volkswagen Лекотоварни. От една страна, основните пазари бяха под карантина, доставчиците бяха изправени пред сериозни предизвикателства, а потребителите бяха сдържани по отношение на покупките. От друга страна, лекотоварните автомобили на Volkswagen са от още по-голямо значение във времена като тези. Това бе обявено на годишна пресконференция на дружеството.

Нови подразделения за автономно шофиране и нови услуги за мобилност

Volkswagen Лекотоварни автомобили е марката в концерна, която отговаря и има водещата роля в развитието на автономното шофиране. Това се случва в сътрудничество с Argo AI. До 2025 г. Се очакват автономните системи на Volkswagen Лекотоварни автомобили в търговската мрежа. Новите услуги за мобилност също се разработват от Volkswagen Лекотоварни автомобили с бърз темп.

Пример за услуга на MaaS е доставчикът на споделено пътуване MOIA, който е започнал дейност в Хамбург и Хановер. Като пример за бъдещи услуги на ТaaS, Интра представи старт-ъпа Cito, която ще стартира през лятото. Cito е дигитална B2B платформа за куриерски услуги. Наред и с други източници началният капитал идва от т. нар. "Фонд за иновации II", който се управлява от работническия синдикат на концерна.

Поради голямото значение на услугите за мобилност и на потенциала на автономното шофиране Volkswagen Лекотоварни автомобили обединява тези дейности в ново подразделение. То включва освен MaaS/TaaS/AD, МОIА и Cito и инвестициите в Argo AI и всички дейности, свързани с развитието на автономното шофиране.

Ръководството на дружеството също така твърдо определи целите за устойчивост в стратегията. От една страна марката се фокусира върху електрификацията на гамата, включително върху новия Multivan като plug-in хибрид още тази година и изцяло електрическия ID.Buzz следващата година. От друга, екипът работи усилено върху намаляването на вредното въздействие върху околната среда в производствения процес. Това включва по-ниската консумация на енергия и вода, както и намаляване на отпадъците и на емисиите на CO2.  До 2025 г. марката ще реализира намаление с общо 50% в сравнение с 2010 г. В Хановер вече е постигнато намаление от 39%.

Финансови резултати за 2020 г.

Разходите за разработка, преди всичко за ID. Buzz и автономното шофиране, се увеличиха през 2020 г. с около 100 милиона евро на обща стойност около 1 милиард евро. Инвестициите в баланса се увеличиха за същия период с 31% до общо 966 млн. евро. "Тези инвестиции осигуряват бъдещето ни и завръщането ни към пътя на растеж от 2022 г.", каза Кинчър. В резултат на спада от 24,4% на година в условията на Ковид пандемията, оборотът намаля с 18% до 9,4 млрд. евро (предходната година 11,5 млрд. евро). Тъй като автомобилите с търговско предназначение на Volkswagen все още не са успели да постигнат целите на намаляване на CO2, за първи път бяха натрупани данъци в размер на 340 млн. евро. Общо тези дебитни позиции са довели до оперативен резултат от -454 млн. евро (предходната година 510 млн. евро).

Продуктовото портфолио е актуализирано и разширено

През 2020 г. марката представи изцяло новия Caddy. Въз основа на платформата MQB, сега моделът предлага стандарти за комфорт при шофиране, системи за подпомагане на водача и инфомотейнмънт, които са напълно нови в сегмента.

С кемпер минивана Caddy California се разширява гамата от кемпер модели на Volkswagen, към която се числят Grand California и популярната California 6.1. Volkswagen Лекотоварни автомобили ще произвежда и "City Van" на Ford, като планираното производство започва в завода в Познан през 2022 г. След няколко седмици марката ще представи новия Multivan, достъпен също и в хибриден вариант plug-in.

Следваща година идва напълно електрическият ID. BUZZ в пътническа и товарна версия – иконата на бъдещето от Хановер. Моделът ще бъде въведен и на американския пазар.

След още една година сътрудничеството с Ford на пазара ще бъде представен и новият Amarok. Председателят на Управителния съвет подчерта ясната цел на Volkswagen Лекотоварни автомобили, представяйки нова скица на дизайна.

Facebook коментари