fbpx Volkswagen с амбициозен план за развитие през 2021 г. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Volkswagen с амбициозен план за развитие през 2021 г.

През изминалата 2020 г. Volkswagen отново направи сериозни инвестиции в развитието на перспективни технологии, влагайки сума в размер на общо 2,7 милиарда евро през този силно засегнат от пандемията от Covid-19 едногодишен период. По този начин марката положи солидни основи за успешния старт на своята нова стратегическа инициатива ACCELERATE, чиито първи ключови етапи ще бъдат постигнати още през тази година.

Volkswagen очаква внушителен тласък по отношение на електрическата мобилност - над два пъти повече в сравнение със същия показател през 2020 година.

Постоянно движение напред демонстрира и процесът на дигитализация, и до предстоящото лято бизнес моделът 2.0 на Volkswagen ще достигне до своите първи клиенти - в шест германски града ще започне пробното предлагане на абонаментни модели и опционални допълнителни функции при поискване. През следващите няколко години марката очаква да генерира стотици милиони евро приходи от тези услуги. През лятото ще стартират и онлайн продажбите на автомобили Volkswagen.

Сериозен тласък за електрическата мобилност

През 2021 година на крайни клиенти ще бъдат доставени над 450 000 електрически превозни средства, което е повече от два пъти по-голям обем на продажбите в сравнение със същия показател през 2020 година. Първите екземпляри от новия ID.4 ще бъдат доставени на своите нови собственици на много европейски пазари още преди края на месец март, като доставките в Германия ще започнат на 26 март. В общоевропейски мащаб още към края на февруари бяха регистрирани общо 23 500 поръчки за новия модел. До края на годината Volkswagen ще представи още версията с двойно предаване ID.4 GTX, новото ID.5 Сoupé, както и предназначените специално за китайския пазар модели ID.6 X/CROZZ.

През това лято Volkswagen ще представи пилотен абонаментен модел за ID.3 в шест германски града.

Тези авангардни проекти ще предлагат и ще изследват отношението на потребителите към схемата на заплащане въз основа на ползването, както и към опционални функции като навигационни услуги например. Ключова предпоставка за успеха на допълнителните дигитални функции е позицията на Volkswagen на единствения голям автомобилен производител, способен да осигури онлайн ОТА (over-the-air) актуализации при моделите ID.3 и ID.42 на всеки 12 седмици – технологично нововъведение, което също ще стартира  през лятото. В бъдеще компанията очаква да генерира допълнителни приходи през целия период на експлоатация на автомобилите от марката, които ще възлязат на стотици милиони евро през следващите години.

През текущата фискална година Volkswagen ще достигне важен етап и в развитието на онлайн продажбите – клиентите ще могат да направят важни стъпки от процеса на покупката на своите ID.3 и ID.4 онлайн преди да приключат сделката в местното търговско представителство на марката. От лятото клиентите ще получат възможност за осъществяване онлайн на целия процес по закупуването на моделите от ID. фамилията - от индивидуалната конфигурация на желания модел до сключването на договора за лизинг. По този начин Volkswagen ще се превърне в един от първите автомобилни производители, който ще даде на своите клиенти в Германия възможността да закупят своя електромобил изцяло онлайн.

Също през лятото, заедно със своите дилъри, марката Volkswagen ще разкрие и цифрова платформа за предлагане на автомобили на склад и употребявани автомобили. Клиентите ще могат да направят своя избор от изключително богата гама и да закупят онлайн желания автомобил. Впоследствие възможността за онлайн покупки ще бъде представена последователно на европейските пазари. Едновременно с това, дилърите ще останат както неразделна част от процеса на онлайн продажбите, така и най-важното свързващо звено между марката и нейните клиенти.

Перспективи за 2021 година – завръщане към печелившата линия на растеж

В бъдеще Volkswagen ще продължи да се фокусира изцяло върху ефективността, за да финансира планираните бъдещи инвестиции в електрификация и цифровизация на продуктовата гама и услугите в размер на 16 милиарда евро в периода до 2025 година. За изпълнението на тази цел компанията е предвидила четири основни подхода. Въз основа на успехите, постигнати през изминалата фискална година се цели 5% намаление на постоянните разходи в периода до 2023 година. За постигането на тази цел ще спомогнат мерки като замразяването на размера на работната сила на нивото от месец януари 2021 година, съчетано с постигането на договорености за частично пенсиониране в съответствие със общите правила на споразумението с профсъюзния съвет.

Сред другите цели са увеличаване на производителността на производствените звена с 5% всяка година, намаляване на материалните разходи със 7% и устойчиво подобряване на рентабилността на регионално равнище. Въпреки негативните ефекти на кризата с коронавируса, Volkswagen вече е на път през тази година да излезе от зоната на негативните резултати дори на пазарите в САЩ и Южна Америка.

В същото време постигането на тези цели ще зависи както от хода на пандемията от Covid-19 на ключовите пазари на компанията, така и от наличието на достатъчни количества полупроводникови елементи на световния пазар на електронни компоненти.