fbpx Volvo Cars и Uber представиха автономен автомобил | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Volvo Cars и Uber представиха автономен автомобил

 

Volvo и Uber представиха съвместно разработен автомобил с автономно управление. Представеният Volvo XC90 е първият автомобил, който чрез системата за автономно управление на Uber, може да се управлява без участието на човек.

Базовият модел е оборудван с ключови системи за безопасност. Други важни характеристики на този автомобил включват резервни системи за управление и спиране, както и резервно захранване на батерията. Тяхната задача е да се задействат, в случай че основните системи спрат да работят.

В допълнение, Volvo XC90 разполага с редица вградени сензори за безопасно шофиране в градска среда, предназначени за автономната система на Uber.
„Вярваме, че автономните технологии ни позволяват да подобрим безопасността, която е основна мисия на нашата компания,” каза Хакан Самуелсон, президент и изпълнителен директор на Volvo Cars и допълва още: „До средата на следващото десетилетие очакваме една трета от всички автомобили, които продаваме, да бъдат напълно автономни. Нашето споразумение с Uber подчертава амбицията ни да бъдем доставчик на автомобили за водещите световни компании.“

„Работата в тясно сътрудничество с компании като Volvo е ключова компонента за ефективното изграждане на безопасен и мащабен автопарк с автономни автомобили.“, споделя Ерик Мейхофер, главен изпълнителен директор на Uber Advanced Technologies Group. „Volvo отдавна е известна с ангажимента си към безопасността. XC90 е автомобилът, който ни обедини. В съчетание с нашата технология за автономно управление, той ще бъде ключова модел в автономния пакет от продукти на Uber.“

Volvo Cars планира да използва подобна концепция при производството на бъдещите си автономни автомобили в началото на 2020 година. Тези технологии ще бъдат представени в следващото поколение модели на Volvo. Те ще включват функции, позволяващи автономно шофиране без надзор по ясно обозначени магистрали и околовръстни пътища.
Според Volvo Cars автономното движение на автомобилите може да бъде от голяма полза за пътната безопасност и за обществото като цяло. До този момент технологията може да предложи на клиентите по-добро шофиране, поемайки обикновени задачи като автоматично спиране при попадане на автомобила в задръствания.