Volvo иска данъчни облекчения за собствениците на еко коли

Volvo Car Corporation предупреждава, че планираните от Европейския съюз съкращения на емисиите въглероден диоксид в природада могат да се окажат нереалистична цел. Като причина шведската компания изтъква липсата на достатъчно информационни инициативи, които да покажат на потребителите как ние хората влияем на природата посредством нашите автомобили. Затова президентът на Volvo Стивън Якоби реши да се включи в годшиния семинар на европейската автомобилна индустрия в Брюксел. Там той изнесе притеснителни цифри и факти за вредните емисии в природата, като апелира за по-големи инвестиции в електромобилните технологии в бъдеще. Инвестициите в електромобилите са от изключителна важност, защото според директивите на Европейския съюз до 2050 г. автомобилните производители трябва да ограничат с 60% сегашния разход на въглеродни емисии, за да предпазят планетата Земя от климатични катаклизми. За тази цел до 2030 година автомобилите с конвенционално гориво трябва да бъдат намалени наполовина. 20 години по-късно те трябва да бъдат напълно извадени от употреба.

През 2011 г. са продадени по-малко от 50 хиляди електрически автомобили в световен мащаб или 0,1% от общия пазарен дял. Цифрите показват, че бензиновите и дизеловите автомобили ще продължават да доминират и в близките години. Затова преходът трябва да бъде плавен, като компаниите започнат да инвестират в постепенно намаляване на разходите на въглеродни емисии. В тази връзка Volvo следва своя собствена програма, като само за 2 години шведите са успели да намалят въглеродния диоксид от своите автомобили с 13%. 

Според разпоредбите на Европейския съюз до 2020 г. общите продажби на електрически автомобили и хибриди трябва да заемат 3-4% пазарен дял, като последният следва да нарастне на 30% до 2030 г. Според Якоби, това е абсолютно нереалистична цел за момента, защото правителствата в страните-членки на съюза не инвестират в координирани информационни инициативи за вредите от въглеродните емисии. В много държави все още няма дори данъчни облекчения за собствениците на еко автомобили.
Без помощта на властите цените на екотехнологиите и батериите ще продължат да бъдат високи и да оскъпяват допълнително крайната цена на новия автомобил. По този начин те отблъскват потребителите.

Тази марката пуска в продажба хибридо Volvo V60, който се радва на страхотен интерес. След огромни усилия цената е намалена на 50 000 евро, но тя все още е висока за клиентите. Затова трябва да се намеси местната власт, която да осигури допълнителни данъчни облекчения за хората, които помагат за опазването на околната среда и спазване разпоредбите на европейския парламент.