Volvo разкри новия си прототип

Volvo официално разкри как ще изглежда следващия нов модел на компанията. Новият прототип загатва за бъдещето на шведския производител по отношение на архитектура и динамика като най-напред ще го видим в новото XC90, което ще излезе на пазара през 2014 г.

Прототипът Concept Coupe загатва за истинска мощ. Разстоянието между бордното табло и предната ос на автомобила е значително удължено. Преният капак е ниско разположен, а 21“ джанти с 5 спици подсказват, че това е автомобил, с който не бива да се „закачаш“ на пътя. Дизайнерите на Volvo го определят като мощен, но спокоен лъв, който респектира останалите, дори когато си „почива“.
С концепта внедрява нова отличителна линия в своя дизайн. Това са иновативните Т-образни дневни DRL светлини отпред и отзад. С тях автомобилът изглежда по корено различен начин, но все още продължава да носи духа на Volvo от преди 85 години. За това спомага и новата предна решетка, която е поредният елемент, който наподобява на легендарния модел P1800 от 60-те години на миналия век.
Красивият дизайн на новия прототип се подчертава от стилните синьо-сиви цветове на екстериора, които се пренасят и в купето на автомобила. Елегантността на модела се допълва от ръчно изработени елементи като кожения инструментален панел и дървените апликации, които са прецизно обработени с внедрени метални детайли.

Volvo Concept Coupe поставя ново начало и в интериора на шведските автомобили. Прототипът е оборудван с голям тъчскрийн дисплей, разположен на централната конзола. Футуристичният облик на автомобила се засилва от адаптивния дигитален дисплей, който освен, че краси купето е и леснодостъпен за ползване от водача. Това помага на шофьора да не отлича вниманието си, оставайки концентриран по-лълго време на пътното платно.
Прототипът ще даде път на нова революционна система за сигурност - технологията „Автономно шофиране“, която позволява автомобилът сам да ускорява и намалява в зависимост от ситуацията на пътя с цел избягване на инциденти. Моделът ще е и най-новият член на DRIV-e семейството, като ще може да бъде оборудван с бензинов plug-in hybrid двигател и с четири цилиндров двулитров агрегат със суперчарджър и турбо. Всичките мотори ще бъдат снабдени с електрически механизъм, монтиран на задната ос на автомобила. С негова помощ мощността на Concept Coupe може да достигне до 400 к.с. и 600 Нм въртящ момент.